"Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ekonomimize de zarar veriyor"

Lokman Hekim Sağlık Grubu doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Başarır, bilinçsiz antibiyotik kullanımının kişinin sağlığına ve Türkiye'nin ekonomisine de zarar verdiğini belirtti.

SAĞLIK 18.11.2019, 10:59
"Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ekonomimize de zarar veriyor"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Başarır, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, gereksiz antibiyotik kullanımında Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu ve tüm ilaçlar içerisinde antibiyotiğe ayrılan paranın oranının yüzde 36 olduğunu söyledi.

Başarır, tüm ilaçlar içerisinde antibiyotiğe harcanan paranın yüzde 36 olmasının sebebinin, önceki yıllarda antibiyotiklerin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde kullanılması olduğunu ifade etti.

Antibiyotiklerin aşırı ve gereksiz kullanımının zararlarına ilişkin bilgileri şöyle aktardı: "Antibiyotikler, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılar ilaçlardır. Fakat gereksiz kullanıldığı zaman vücuttaki faydalı bakteriler diğer bakterilerin vücuduna yerleşmesini engeller ve bunların ölümü vücudu enfeksiyona karşı duyarlı yapar. İkinci konu ise antibiyotik kullanılması gerektiğinde uygun sürede kullanılmasıdır. Örneğin, boğaz enfeksiyonu, sinüzit ya da orta kulak iltihabında antibiyotik kullanım süresi 7 ile 15 gün arasıdır. Bu tür hastalıklarda şikayetler 4. günden sonra belirgin olur. Antibiyotiğin yarıda bırakılması ise kalan mikroorganizmaların direnç geliştirmesine ve güçlenmesine sebep olur. Bu durumda çok daha geniş spektrumlu antibiyotikler gerekmektedir. Bu antibiyotikler güçlendikçe böbrek ve karaciğere verdikleri zarar da artar."

Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılması gereken ilaçlar olduğunu ve mutlaka kullanımına doktorların karar vermesi gerektiğini vurgulayan Başarır, "Bu ilaçlar karaciğer, böbrek bağırsak fonksiyonlarını bozma potansiyeline sahiptir. Tüm ilaçların alerji yapma potansiyeli olduğu gibi antibiyotikler de alerjik reaksiyona dahil olabilir. Komşumuza iyi gelen ilaç bizim için alerjik olabilir. Alerjik reaksiyonlar hafif cilt döküntüsünden anaflaksi dediğimiz ölümcül reaksiyona sebep olabilir. Hafif bir enfeksiyon için kullandığımız antibiyotikler ölümcül sonuçlar doğurabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)