Bilim Kurulu üyesinden Omicron'a ilişkin 'sevindirici' açıklama!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un yeni varyantı Omicron’un, salgını bitirmeyeceğini fakat bunun sıradan bir hastalık haline gelmesini sağlamasını beklediklerini kaydetti. 

SAĞLIK 09.02.2022, 17:13 09.02.2022, 17:24
Bilim Kurulu üyesinden Omicron'a ilişkin 'sevindirici' açıklama!

Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Omicron varyantına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Vaka sayılarındaki artışlar, yoğun bakım yatışlarına dönüşmüyor”

Omicron’un çok kolay bir şekilde bulaşması sebebiyle vakalarda artışa yol açtığını belirten Özlü, buna rağmen hastaneye yatışların yoğun bakım şeklinde olmadığını ifade ederek bunun sevindirici olduğunu kaydetti. Dünyada şu an için günlük vaka sayısının 4 milyona yaklaştığını belirten ve bu sebeple dalganın tam ortasında olduklarına vurgu yapan Özlü, ülke genelinde önümüzdeki süreçte bazı kentlerde artış, bazılarında ise düşüşlerin olmasını beklediklerini aktardı.

Sömestr tatili sebebiyle okulların kapanması, bu vesile ile ailelerin memleketlerine giderek virüsü de taşımaları sebebiyle artış trendi ortaya çıkacağını belirten Özlü, “Genel anlamda baktığımız zaman Anadolu’da birçok şehirde vakalarda ciddi artış var. Öncelikle Omicron dalgası İstanbul’da görülmüştü ve şu an vaka sayıları inişe geçti burada. Eskişehir’de azalma var. Bu kentler, dalganın erken başladığı şehirler ve pikini tamamlayarak düşüşe geçmiş gözüküyor fakat; diğer yandan büyük şehirlerden Anadolu’ya bir dağılma yaşandığı, sömestr tatili sebebiyle özellikle okulların kapanması, bu vesile ile ailelerin de Anadolu’ya, memleketlerine ziyaretlere giderek salgını da beraberinde götürdüğü anlaşılıyor. Diğer şehirlerde artış trendi ortaya çıkacak. Erken dalganın yaşandığı şehirlerde vakalarda düşüş olacak ve daha sonra platoya ulaşmamızı bekliyorum. Ardından iniş trendine geçeceğiz. Dalgaların erken yaşandığı diğer ülkelerde pikin sona erdiği ve inişe geçtiği şu an görülüyor” şeklinde konuştu. 

“Vaka sayılarındaki ciddi artış, Omicron’un kolay bulaşmasından kaynaklı”

Omicron’un kolay bulaşması sebebiyle vaka sayısında ciddi artışa sebep olduğunu fakat onunla paralel bu vakaların, yoğun bakım yatışları şeklinde olmadığını belirten Özlü, şunları aktardı:

“Omicron kolay bulaştığı için vaka sayılarında ciddi artış oldu. Fakat çok şükür hastaneye yatışlar, aynı oranda yoğun bakım yatışları şeklinde olmadı. Bu, işin sevindirici yanı. Genel anlamda hafif bir hastalık olarak atlatılıyor fakat yaşlılarda, kronik rahatsızlığı olanlarda ve aşısızlarda ağır hastalık şeklinde gelişebiliyor. Ölümler, yoğun bakım yatışları yaşanıyor. Günlük ölümler Türkiye’de de 250 civarında. Oran olarak düşük olsa da; vakaların fazla olması sebebiyle ne yazık ki hastane ve yoğun bakım oranlarında artış var. Ne yazık ki ölümlerde de artış yaşanıyor. O açıdan dikkatli olmak gerek. ‘Hafif atlatırım’ gibi düşünmeyin, belki siz hafif atlatabilirsiniz fakat sizin hastalığı bulaştırabileceğiniz dostlarınız, akrabalarınız sizin gibi şanslı olmayabilir. Onların hastalığa yakalanmalarına, hatta hayatlarını kaybetmelerine sebep olabilirsiniz. O yüzden tedbirli olmakta fayda var. Kişisel korunma önlemleriyle en az hasarla bu dalgayı aşmaya gayret edeceğiz. Bu sebeple sosyal alanlarda maskemizi takalım ve diğer kişilerle kapalı yerlerde uzun süre beraber olmamaya çaba harcayalım”

“Umarım bu salgının sonuna yaklaşmışızdır” 

Omicronla beraber hastalığın daha hafif bir şekle dönüşmesinin sevindirici olduğunu belirten Özlü, “Umarım bu salgının artık sonuna yaklaşmışızdır. Yaz döneminin gelmesiyle beraber vakalarda azalma yaşanması beklenen bir durum. Belki Omicron, bu salgını bitirmeyecek fakat; bu hastalığın sıradan bir rahatsızlık haline gelmesini sağlayacakmış gibi duruyor. Hastalık, şu an itibariyle her geçen gün sıradanlaşıyor ve bu, diğer solunum yolu salgınları gibi döngüsel bir form haline gelecek gibi görünüyor. Dünya genelinde şu an vaka sayıları günlük 4 milyon civarında. Dolayısıyla dalganın şu an tam ortasındayız. Şu dönemde çok dikkatli olmalıyız. Türkiye’de şu anda vaka sayıları 90-100 bin civarında devam ediyor. Günlük farklılıklar önemli değil, haftalık vakalara baktığımız zaman bir artış trendi yaşandığını görüyoruz. Ne zaman piki yakalarız, bu durum ne kadar sürecek tam olarak onu söylemek zor. Önümüzdeki süreçte bazı kentlerde artışların bazı kentlerde ise düşüşlerin olmasını bekliyorum” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)