Bilim Kurulu üyesinden aşı uyarısı: Koronavirüs halen daha bizimle!

Koronavirüs vakalarının bayram sonrası hızlı şekilde arttığını kaydeden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bundan sonraki haftalarda da artmaya devam edecek. Koronavirüs salgını tamamen bitmiş değil. Riskli gruplar özellikle dikkat etmeli. Son aşının üzerinden 6 ay geçmişse, hatırlatma dozları yaptırılmalı." dedi.

SAĞLIK 24.07.2022, 11:25 24.07.2022, 11:33 Hakan Öksüz
Bilim Kurulu üyesinden aşı uyarısı: Koronavirüs halen daha bizimle!

Son haftalarda dünya genelinde artışa geçen koronavirüs vakaları paniğe neden oldu. Koronavirüs ile ilgili uyarısını güncelleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşılamanın önemine değindi ve hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğini bildirdi. Türkiye genelinde de artışa geçen vakalar, hastane yükünün artmasına neden oldu. Son haftalarda çok sayıda vatandaş; boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu.

"Genç ve sağlıklı kişiler yaptırmak zorunda değil"

Koronavirüs vakalarının artışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşılama uygulamasının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Risk gruplarının hatırlatma dozlarını yapması gerektiğine değinen Özlü, "Daha genç ve sağlıklı kişiler yaptırmak zorunda değil. Bağışıklık sisteminiz güçlüyse hatırlatma dozlarını yaptırmayabilirsiniz." dedi.

"Maske kullanın, sosyal mesafeyi koruyun"

Pandeminin sona ermesiyle birlikte zorunlu maske kullanımı ve seyahat kısıtlaması gibi uygulamaların ortadan kalktığını hatırlatan Özlü, "Koronavirüs yasakları uzun zamandır hayatımızın bir parçası değil. Bazı zorunlu uygulamalar artık isteğe bağlı. Bununla birlikte risk gruplarının kendilerini koruması gerektiğini belirtiyoruz. Maske kullanmaya ve sosyal mesafelerini korumaya özen göstersinler. Çok fazla kişinin bulunduğu kapalı alanlara girmesinler." ifadelerini kullandı.

"Riskli gruplar, hatırlatma dozlarını yaptırsın"

Risk grubunda bulunan kişilerin hatırlatma dozlarını yaptırması gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Özlü, "Son aşının üzerinden 6 ay geçmişse mutlaka hatırlatma dozu yaptırın. Gençler ve bağışıklık sistemi güçlü olanlar yaptırmayabilir. Aşılar yeterince koruyucu. Ancak sürekli yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Bu varyantlardan bazıları, aşıların koruma duvarını aşabiliyor. Hatırlatma dozları için doktorlarınıza başvurun ve ona göre harekete geçin." diye konuştu.

"Bayram ziyaretleri, salgın için uygun ortam oluşturdu"

Özellikle Kurban Bayramı sonrası vaka sayılarında hızlı bir artış yaşandığını kaydeden Özlü, "Türkiye'nin dört bir yanında yoğun trafik oluştu. İnsanlar uzak bölgelere seyahat ederek aileleriyle kaynaştı. Mahalle içinde komşu ziyaretleri de arttı. Bu ortam, koronavirüsün yayılması için oldukça elverişli oldu. Bayramın ardından hastanelere başvuran kişi sayısının arttığını görüyoruz." dedi.

"Salgın tamamen sona ermedi"

Bilim Kurulu Üyesi Özlü, "Bence bundan sonraki haftalarda da koronavirüs vaka sayıları artmaya devam edecek. Sonbahar ayları için artış zaten bekleniyordu. Sadece koronavirüs değil, üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında da artış görülecek. Ekim ayından marta kadar vaa sayılarının yüksek kalacağı biliniyor. Koronavirüs, tıpkı grip gibi mevsimsel bir hastalığa dönüştü. Bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Salgının tamamen sona ermediğini söylemek gerekir. Koronavirüs halen daha bizimle. Bununla birlikte aşıların etkili olduğunu ve koronavirüsün hastalık yapma gücünü kaybettiğini de belirtmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)