Bilim Kurulu üyesi: Yazın daha iyi bir tablo bekliyorduk, olmadı!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında başlatılan normalleşme süreci, vaka sayılarının artmasına neden oldu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tablonun yaz aylarında daha iyi olmasını beklediklerini ama bunun gerçekleşmediğini söyledi. 

SAĞLIK 10.07.2020, 09:15
Bilim Kurulu üyesi: Yazın daha iyi bir tablo bekliyorduk, olmadı!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında normalleşme sürecine geçildi. Bu durum, vatandaşların rehavete kapılmalarına ve tedbirlere dikkat etmemelerine neden oldu. 

Açıklanan son rakamlara göre, ülkemizde son 24 saatte 1.024 vaka tespit edildi. Bir günde 18 kişi hayatını kaybetti. Böylece şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı 209.962 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı 5.300 oldu. İyileşen sayısı ise 190.390'a yükseldi. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgında gelinen son duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Özlü, 65 yaş ve üstü vatandaşlara getirilen sokağa çıkma yasağına son verilmesiyle birlikte ağır vaka sayısında biraz artış gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti.

"Daha erken aşamada yoğun bakıma alınıyorlar"

Günlük vaka sayının 1000'li rakamlara gerilemesiyle beraber bazı vakaların erken aşamada yoğun bakıma alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, vakaların yoğun bakımda kalma sürelerinin azaldığını söyledi.

"Daha iyi olmasını bekliyorduk"

Prof. Dr. Özlü, yaz aylarında yeni tip koronavirüs (Covid-19) tablosunun daha iyi olmasını beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini kaydederek, vatandaşların sosyal mesafe ve maske hususunda daha ihtiyatlı olmaları gerektiğine dikkat çekti.

"Toplu etkinlikler vakaları artırdı"

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, düğün, nikâh, taziye ziyareti ve asker uğurlama gibi toplu etkinliklerde sosyal mesafe ve maske kuralına riayet edilmemesi nedeniyle rakamların artış gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Tükek, tıp dünyasının, yaz aylarında günlük 100 vaka sayısına gerilediğimiz günleri görmeyi amaçladığını ancak mevcut tablonun kendilerini hiç de memnun etmediğini kaydetti.

"İnsanlar daha az dikkat ediyor"

Dünya iyi olmadan Türkiye'nin de olamadığını aktaran Prof. Dr. Tükek, vatandaşların Nisan-Mayıs aylarına oranla tedbirlere daha az dikkat ettiklerini söyledi. 

Prof. Dr. Tükek, entübe hasta sayının 400 olduğunu, fakat yoğun bakımda yatan hasta sayısının ise 1.200'lere çıktığını belirterek, bu rakamların yarı yarıya olması gerektiğini ekledi. 

Yorumlar (0)