Bilim Kurulu üyesi: Vakalarda 10'lu rakamların altına inmemiz yakın!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de birkaç gündür yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının 900- 1000 düzeyinde olduğuna dikkat çekerek, 10'lu rakamların altına 4-6 haftada inilebileceğini söyledi. 

SAĞLIK 29.05.2020, 11:15
Bilim Kurulu üyesi: Vakalarda 10'lu rakamların altına inmemiz yakın!

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesini başarıyla sürdürüyor. 

Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde gelinen son duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 

"10'lu rakamların altına 4-6 haftada inilebilir"

Prof. Dr. Ceyhan, salgınlarda tespit edilen vaka sayılarının, dimdik bir azalma döneminin ardından, azalma hızının biraz yavaşladığını ve bunun daha sağlıklı bir yavaşlama olduğunu söyledi. 

Tespit edilen vakaların hızla sıfırlara inmesinin, bazı vakaların atlanmış olabileceği anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, 10'lu rakamların altına 4-6 haftada inilebileceğini belirtti. 

"Vaka sayılarının yavaş yavaş azalması daha güvenli"

Prof. Dr. Ceyhan, salgın ile mücadele sürecinde tedbirlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, bir süre daha maskeli ve mesafeli yaşanacağını hatırlattı.

Tedbirlerin tamamen kaldırılmasının 4-6 aydan önce gerçekleşebileceğini düşünmediğini kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, vaka sayılarının yavaş yavaş azalmasının her zaman daha güvenli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, bu durumun, vakaların yeteri kadar etkinlikle tarandığını ve tespit edildiğini gösterdiğine işaret etti.  

Semptomları göstermeyip yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıyan insanları tespit etmenin, semptomları olanları tespit etmek kadar kolay olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, Almanya'nın vaka sayısında 7-8 binlerden hızla binin altına indiğini ancak uzun zamandır 600-700 gibi rakamlarda sabit kaldığını belirtti. 

"Maske takmayı 4-6 haftadan sonra bırakabiliriz"

Prof. Dr. Ceyhan, bunu "doğal" olarak nitelendirirken, Türkiye'de de birkaç gündür vaka sayısının 900 bin düzeyinde olduğunu hatırlattı. Bunun da son derece olumlu bir azalma şekli olduğunu aktaran Prof. Dr. Ceyhan, vakalarda 10'lu rakamların altına 4-6 haftada inilebileceğini, maske takmayı ve sosyal mesafe kuralına uymayı bırakmanın 4-6 aydan daha sonraki dönemde gerçekleşeceğini öngördüğünü söyledi.

Yorumlar (0)