Bilim Kurulu üyesi tarih verdi! ''Omicron pik seviyesine ulaşacak''

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19’un Omicron varyantının tırmanışa geçeceği pik seviyeyi, Şubat’ın ilk iki haftasında beklediklerini açıkladı.

SAĞLIK 07.01.2022, 11:28 08.01.2022, 11:34
Bilim Kurulu üyesi tarih verdi! ''Omicron pik seviyesine ulaşacak''

Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarındaki artış ve son günlerde sık sık gündeme gelen kapanma önlemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Kapanma tedbirlerini gündeme getirmenin faydası yok”

Daha önce denenen ve arzu edilen neticelerin alınmadığı kapanma tedbirlerinin yeniden gündemde tutulmasının hiçbir faydası olmadığını ifade eden Prof. Dr. Şener, “Bu tarz tedbirler, sağlık sisteminin tıkanma olasılığı oluştuğunda alınıyor. Sağlık sisteminde şu an tıkanma yok” sözlerini kullandı.

“Omicron Şubat ayında pik yapabilir”

Prof. Dr. Alper Şener, Omicron kaynaklı vaka artışlarının önlemlerle bağdaştırılmasını doğru bulmadığını dile getirerek, “Omicron, aşılanma oranları yüksek ülkelerde bile çok ciddi biçimde yüksek vakalara neden oldu. ABD yaklaşık 1 milyon, Fransa ise 200 bine yakın vaka bildirdi. İngiltere ve Almanya’da da yüksek vakalar sürüyor. Türkiye'de de vaka tırmanışı sürecektir diye tahmin ediyorum; fakat bu vakaların hepsi Omicron kaynaklı değil. Omicron, Delta ve Delta Plus mutasyonlarıyla beraber gidiyor. Bu durum bizim için birkaç hafta daha özellikle tehlike içeriyor; çünkü Omicron’da karşılaştığım hastaneye yatış oranı düşükken, Delta ve Delta Plus’ta ise hâlâ yüksek. O sebeple, Şubat’ın ilk 2 haftasına kadar Omicron mutasyonunun tırmanacağı pik seviyeyi bekleyebiliriz” sözlerini kullandı.

“Omicron vakalarının artışı aşı ile alakalı”

Türkiye'de baskın bir şekilde Omicron varyantının İstanbul'da görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Şener, “Yavaş yavaş diğer kentlerde de yayılacağını düşünüyorum. Diğer şehirlere yayılmasıyla beraber vaka sayıları yükselecektir; fakat üst sınır tahmin etmek oldukça zor. Dünyada genelindeki vaka sayısı şu anda, salgının başından beri en yüksek sayı. Bu, Türkiye'deki vakalara da yansıyacak. Bu vaka sayılarının da önlemlerle bağlantılı olabileceğini zannetmiyorum. Daha çok aşı perspektifiyle ilgili” ifadelerini kullandı.

“Virüs, aşıdan kaçabilen bir varyant şeklinde döndü”

Alper Şener, Kovid-19'un, Omicron varyantı ile sona ereceği iddialarını ise şöyle değerlendirdi:

“Uzun zamandır Omicronun, Kovid-19'un son varyantı olacağı söyleniyor. Omicronda, daha önce ortaya çıkan varyantlarda görülmeyen bir genom dizisi mevcut. Bu, mevsimsel Kovid-19 ile neredeyse aynı diziye sahip. Acaba 'Omicron ile beraber Covid-19, mevsimsel bir virüse dönebilir mi?’ diye düşündürüyor. Omicronun ilk görüldüğü hastada uzun süreçli Delta pozitif devam etmiş, ardından da değişime uğrayarak Omicrona dönüşmüş. Bunun tetiklenmesi, virüsün doğal aşaması mı yoksa olmaması gereken bir şey mi? İlk başta buna karar vermek lazım. Ama virüs, çok değişti ve aşıdan kaçabilen bir varyanta döndü. Bu sebeple hatırlatma dozlarını oldukça önemsiyoruz, antikor miktarı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi korunacaksınız.”

Şener, akciğerdeki hücrelerin diğer varyantlardaki gibi Omicronda birbirine yapışmadığını ve bunun neticesinde de akciğerdeki hasar oranının ve yatış oranlarının çok daha az olacağını ifade etti.

“Kapanmayı gündemde tutmanın faydası yok”

Son günlerde sık sık konuşulan “Kapanma önlemleri tekrar alınacak mı?” sorusuna da yanıt veren Şener, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Kapanma ya da diğer önlemlerle ilgili görüşüm; bunun üzerinde çok gereksiz yere durduğumuz yönünde. Okulların kapandığı süreçte insanlar tatil olarak bunu algıladı ve tatil bölgelerine gitti. O süreci kimse insan hareketine son verilmesi ve virüs yayılımının azaltılması şeklinde algılamadı. Kapanma gibi şeyleri konuştuğumuzda tekrar aynı şeylerle karşı karşıya geleceğiz. Daha önce denenen ve istenilen seviye sonuç alınamayan kapanmayı yeniden gündemde tutmanın yararı yok. Milli Eğitim Bakanı Özer de eğitime ilişkin bir tedbir alınmasını gerektirecek bir durum olmadığını aktarmıştı. Toplumsal anlamda kapanmaya bence gerek yok; bu tarz önlemler sağlık sisteminin tıkanma olasılığı ortaya çıktığında alınıyor. Sağlık sisteminde şu anda bir tıkanma yok; fakat olursa Sağlık Bakanlığı bununla ilgili zaten gerekli kararı alır."

Yorumlar (0)