Bilim Kurulu Üyesi Şener'den "mevsimsel virüs" açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, artık Kovid-19'un kış aylarında etkisini hissettiren bir mevsimsel virüs haline geldiğini belirterek, son zamanlarda görülen grip salgınının, dolaylı olarak Kovid-19'un yayılmasını engellediğini söyledi.

SAĞLIK 08.12.2022, 13:51 08.12.2022, 21:03
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den "mevsimsel virüs" açıklaması

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Şener, kış döneminde Kovid-19 olgularında artış beklediklerini fakat gerçekleşen vaka sayılarında bir tırmanış görünmediğini söyledi.

"Kovid mevsimsel virüs oldu artık"

Grip virüsü vücuda girdiğinde üst ya da alt solunum yolunda enfeksiyona sebep olduğunu, vücudun bağışıklığına göre ya basit üst solunum veya zatürre enfeksiyonu şeklinde seyrettiğini söyleyen Şener, hastaneye solunum yolu rahatsızlığı başvurusu yapanlarda en çok grip vakasını gördüklerini anlattı.

Şener, şunları söyledi:

"Kovid-19 ve farklı olgular daha az görülmeye başlandı. Gripteki bu artış kış dönemine girmiş olmamız dolayısıyla yaşanıyor. Grip daha baskın. Dilerim ki bu kış sezonunda grip baskın olmayı sürdürür. Kovid-19 hastalığında yoğun bakıma ve hastaneye yatış daha yüksek oluyor ve ölümcül bir şekilde seyrediyor. Ümit ederiz ki bu fırtına grip lehine devam eder. Gribi 2,5 yıllık süreçte hiç görmediğimiz için özledik, şu anda özlem gideriyoruz. Kovid-19 ile mukayese edecek olursak gribi tercih etmek lazım. Grip solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlar arasında sadece ciddi akciğer, astım veya yandaş hastalığı olan grupta hastaneye yatışa neden oluyor. Daha hafif bir şekilde seyrediyor. Bu periyotta gribin yaygın olması, dolaylı yoldan Kovid-19'un yayılmasını engelliyor diyebiliriz. Kovid-19 mevsimsel virüs oldu artık. Her sene artık kış döneminde karşı karşıya kalacağız. Grip gibi el ele verip kış boyunca karşı karşıya kalacağız gibi duruyor."

"Grip aşısı önemli"

Şener, gribin 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olan kişilerde özellikle zatürreye dönüşebildiğini, bu virüsten de korunmanın önemli olduğunu söyledi.

Bütün solunum yolu virüslerinde tedbirlerin ortak olduğuna dikkat çeken Şener, "Maske, mesafe, grip aşısı ve el hijyeni var. Belli yaş grupları ve yandaş hastalığı bulunanların grip aşısı olması gerek. Şu sıralar grip aşısı mevsimi geçmek üzere. Özellikle gebeler, hastalandıklarında tablo ağır seyrediyor. 65 yaş üstü astım, böbrek, kalp yetmezliği ve bronşiti olan hastaların grip aşısından taviz vermemesi gerekiyor. Grip aşısı olması lazım." şeklinde konuştu.

Şener, kapalı alanların havalandırılmasının da virüs bulaşma tehlikesini önemli oranda azalttığını sözlerine ekledi.


 

Yorumlar (0)