Bilim Kurulu üyesi İlhan: '15 milyona yakın kişi Kovid-19 antikoru oluşturdu'

Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’de genel çerçevede 15 milyona yakın vatandaşın Kovid-19 virüs antikoru oluşturduğunu söylemenin mümkün olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 15.04.2021, 17:58 15.04.2021, 18:03
Bilim Kurulu üyesi İlhan: '15 milyona yakın kişi Kovid-19 antikoru oluşturdu'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Necmi İlhan, Türkiye’nin ve küresel anlamda Kovid-19’la mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“15 milyona yakın kişi antikoru bir şekilde oluşturdu”

İngiltere’deki sürü bağışıklığının, büyük oranda uygulanan aşılama ile birlikte sağlandığını açıklayan Prof. Dr. İlhan, Türkiye’deki vatandaşların sırası gelmesi hâlinde vakit kaybetmeden aşı olmalarının kritik önemde olduğunu açıkladı ve şunları söyledi:

“Geldiğimiz dönem itibariyle 4 milyona yaklaşan vatandaşımız Kovid-19 tanısı aldığı, 8 milyon vatandaşımızın ise ikinci doz aşıyı olduğunu biliyoruz. Yani 12 milyona yaklaşan kişinin virüsle bir şekilde karşılaştığını, ve bu şekilde antikor oluşturduğunu söylemek mümkün gözüküyor. Ancak tabii öncesinde bir TÜİK çalışması yapılmıştı. Dolayısıyla farkında olmadan virüsü geçirenler hesaba katıldığında yaklaşık olarak 15 milyon vatandaşın Kovid-19 antikoru bir şekilde oluşturmaya başladığını veya oluşturduğunun mümkün olduğu görülüyor. Aşılamadaki artışla beraber bu rakam çok hızlı bir şekilde yükselecektir. Kabaca bakıldığında Türkiye’nin 60 milyonluk bir aşılama hedefi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 4’te birine ulaşmış ve hatta bunu aşmış durumdayız şu an. Önümüzdeki dönemde yurt dışından gelecek olan aşıların temini ile daha da hızlanacak. Sayın Bakan, haziran dönemi sonu için 40 yaş üzerinin aşılanmasından söz ediyor ki özellikle virüse yakalandığında yaşamını yitiren bu grubumuz. Yazın sonuna kadar ise 20 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanması ile birlikte daha iyi yerlere gelebileceğimizi söyleyebiliriz.”

“Vakit kaybetmeden aşı olunmalı”

83 milyon vatandaş olarak şu an yapılması gereken tek şeyin, sıra gelince aşı yapılması olduğunu söyleyen İlhan, vatandaşların, aşılamadan sonra aşı yapılmamış gibi kendilerini korumaya yönelik tedbirlere uymaya devam etmesi gerektiğine dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Virüs insan kaynaklı olduğu için hava yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğini göz önünde bulundurduğumuzda insan davranışlarından yine çok etkilenecek. Görüyoruz ki tek doz aşı ya da iki doz aşı olmalarına rağmen hastalığın bulaştığı kişiler de mevcut. Ancak çoğunluğu hastalığı diğerlerine nazaran daha hafif geçiriyor. Bu yüzden 83 milyon olarak şu an yapmamız gereken şey; sıramız geldiği zaman gidip aşımızı olmak. Daha sonra aşı olsak ya da olmasak da mesafe, temizlik ve maske kullanımına dikkat etmek. Büyüklerde bazen şöyle bir duruma şahit oluyorum; 65 yaş üzeri vatandaşlarımızdan bazılarında, 2 doz aşımı oldum, 2 hafta geçti, dışarı gezmeye çıkabilirim” tavrını görüyoruz. Biliyoruz, evde kalmaktan dolayı sıkıldılar ve çok yoruldular ancak şu an en riskli grubun yine onlar olduğunu tekrar belirtmemiz lazım. Beraber daha iyiye gideceğine inanmamız ve bu sürece alışmamız lazım.” 

“65 yaş üstü vatandaşların oranı yüzde 50 azaldı”

Son dönemde, Kovid-19’a yakalanan 65 yaş ve üzeri vatandaşların oranının yüzde 17.7’den yüzde 8.2’ye inerek yüzde 50 oranında azaldığını açıklayan İlhan, 65 yaş üzeri vatandaşlardaki aşılamanın sonuçlarını almaya başladıklarını ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Şu an 3 aylık döneme bakıldığında, 1 Ocak tarihinden bugüne 65 yaş üzeri vatandaşların Kovid-19 vakaları içerisinde oranı yüzde 17.7’den yüzde 8.2’ye düştü ki bu da yüzde 50 azaldığı anlamına geliyor. 3 aylık sürede yarı yarıya azalmış. Aşılamaya 15 Ocak’ta başladığımızı düşündüğümüzde bu oranın çok daha iyi yerlere gidebileceğini söyleyebiliriz. Bu sebeple kesinlikle, sırası gelen vatandaşlarımızın aşılarını olmaları çok önem arz ediyor. 65 yaş üzerindeki vatandaşlar, şu an telefonla, kendi giderek ya da çevrimiçi ortamdaki sistemler üzerinden aşılamaya ilişkin randevularını alabilirler. Aşı için gelemeyecek durumda olan vatandaşlar için, devlet bizzat gidip evlerinde de aşı yapılabiliyor. Mesela, kırsal bir bölgede yaşayan ve evinden hareketliliği mümkün olmayan vatandaşlar için bu geçerli.”

Yorumlar (0)