Bilim Kurulu üyesi: Günlük vaka sayısı 1500'ü geçti çünkü...

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de günlük vaka sayısının 1500'ü geçmesini, gelenek ve göreneklerin eskisi gibi yapılıyor olmasına bağladı.

SAĞLIK 15.06.2020, 11:48
Bilim Kurulu üyesi: Günlük vaka sayısı 1500'ü geçti çünkü...

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında 1 Haziran itibarıyla normalleşme süreci başladı. 

Normalleşme sürecinde günlük vaka sayılarının 1500'ü geçmesi herkesi kaygılandırmaya başladı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük vaka sayılarının 1500'ü geçmesinin, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ciddiyetini koruduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, söz konusu durumun, hızlı normalleşme ile insanların tedbirlere yeterince dikkat etmemelerine bağlı olduğunu kaydetti. 

"Gelenek ve görenekler sıkıntı yarattı"

Prof. Dr. Özlü, söz, nişan, asker uğurlaması, mevlit ve taziye gibi gelenek ve göreneklerin önceki gibi yapılıyor olmasının büyük bir problem olduğunu belirtti. 

Gelenek ve göreneklerin sosyal mesafe kuralına riayet edilerek, maske takılarak ve hijyen kurallarına dikkat edilerek yerine getirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Özlü, İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde seyahat yasağının kaldırılmasının vakaların artmasına neden olduğunu söyledi. 

"Maske takmayanlar ceza alsın"

Prof. Dr. Özlü, birçok kişinin, seyahat yasağının kaldırılmasının ardından köyüne ve memleketine gittiğini kaydederek, akraba buluşmaları, ev gezmeleri ve el öpmeler derken bulaş riskinin arttığını ifade etti. 

Eski alışkanlıklara hiçbir şey olmamış gibi devam edilmesi nedeniyle işin kontrolden çıktığını aktaran Prof. Dr. Özlü, maske kullanımının sahip olduğu önemin kavranamadığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Özlü, maskenin ya takılmadığını ya da usulüne uygun takılmadığını belirterek, maske denetiminin gerçekleştirilmesi ve kurallara uymayanlara cezai yaptırım uygulanması gerektiğini ekledi.

Yorumlar (0)