Bilim Kurulu üyesi: Çin aşısı 28 gün arayla yapılırsa daha etkili oluyor

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz, Türkiye'ye geçtiğimiz günlerde getirilen Sinovac aşısının Faz-1 ve Faz-2 denemelerinde ilk ve ikinci doz uygulamaları hem 14 gün hem 28 günlük arayla yapıldığını ve 28 günde çok daha iyi koruma sağladığının görüldüğünü ifade etti.

SAĞLIK 02.01.2021, 09:34 03.01.2021, 09:25
Bilim Kurulu üyesi: Çin aşısı 28 gün arayla yapılırsa daha etkili oluyor

Türkiye'ye getirilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna nakli yapılan 3 milyon doz koronavirüs aşısı eğer Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca yapılan incelemelerden olumlu sonuçlar alırsa uygulanmasına başlanacak.

"Aşıların 2 doz yapılması gerekli"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüse ilişkin güçlü bir bağışıklık sisteminin elde edilebilmesi için 2 doz şeklinde aşıların yapılması gerektiğini ifade etti.

2 hafta ve 4 hafta arayla 2 doz şeklinde

Sinovac'ın ürettiği CoronaVac isimli inaktif aşının Faz-1 ve Faz 2 çalışmalarının 14 ve 28 gün arayla 2 doz olarak uygulandığını söyleyen Kayıpmaz, "Salgın hızının artış gösterdiği durumlarda daha hızlı bir aşılama amacıyla iki doz uygulamanın kullanılabileceğini, 14 günlük sürenin ise antikor oluşumu için yeterli olduğu sonucuna varıldı." şeklinde konuştu.

28 günde daha iyi sonuçlar elde ediliyor

Kayıpmaz, 28 günlük arayla yapılan uygulamada daha da iyi sonuçlara ulaşıldığını söyleyerek, "Aşılamanan 28 gün arayla yapıldığı uygulamada elde edilen antikorun yüksek seviyede olduğu görüldü. Son Bilim Kurulu toplantımızda ülkemizde şimdi olduğu gibi salgının hızının düşüşe geçtiği zamanda daha da yüksek antikorun elde edildiği ortaya koyularak 0-28'inci gün aşı uygulanması kararı verilmiştir." denildi.

"2. doz, 2 haftanın ardından daha da iyi bir bağışıklık sağlayacak"

Aşının hem ilk hem de ikinci dozunun uygulanmasıyla vatandaşların tedbirlere uymasının önemini vurgulayan Kayıpmaz, şunları söyledi:

"İkinci dozun uygulanmasının iki hafta sonrasındaki bağışıklık sistemi yanıtı istenilen seviyeye çıkacaktır. Şunu unutmamak lazımdır ki toplumun bağışıklık oranı belli bir düzeye çıkıncaya dek sosyal mesafe, maske, kalabalıktan kaçınma ve sıkı bir şekilde temizlik kurallarına muhakkak uymalıyız.

Aşılama, virüsle karşılaşıldığında hastalığı en hafifçe atlatmak ve toplum bağışıklığının sağlanmasına dair elimizdeki en güçlü araç. Toplumun bağışıklık seviyesinin en üst orana ulaşması ve böylece normale dönüş sürecini başlatabilmek amacıyla el birliğiyle bizler de aşı kampanyasına destek vermeliyiz."

Yorumlar (0)