Bilim Kurulu Üyesi: “Aşılanmazsak varyantlar devam edecek” 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner, aşının önemini şu sözlerle anlattı: “Aşılanmazsak salgın, varyantlar ile yayılmaya devam edecek.” 

SAĞLIK 12.07.2021, 16:42
Bilim Kurulu Üyesi: “Aşılanmazsak varyantlar devam edecek” 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güler, aşılama ve varyantlar hakkında açıklamalarda bulundu. Aşı olunmaması durumunda salgının varyantlarla birlikte uzun süre devam edeceğini belirten Prof. Dr. Güner: “Delta, delta plus ve diğer varyantlara karşı maske kullanımı, mesafe kuralları ve aşılamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunlara dikkat edilmemesi durumunda salgın, uzun süre devam edecek. 

İlk kez Hindistan’da ortaya çıkan ve koronavirüsün en yüksek bulaşıcı varyantlarından olan delta varyantının pek çok ülkede aynı anda görüldüğünü ve kısa zamanda delta plus varyantının ortaya çıktığını ve bu sebeple de dünya genelinde pek çok ülkenin alarma geçtiğini belirten Prof. Dr. Güner, varyantın Türkiye’de de görüldüğünü ve virüsün çoğalma aşamasında gen değişimine uğramasına mutasyon isminin verildiğini ifade etti. 



“Mutasyon, asıl virüsten farklıdır” 

Prof. Dr. Güner: “Mutasyon, asıl virüsten farklıdır. SARS-CoV-2 olarak adlandırdığımız Covid-19 virüsünün günümüzde İngiltere’den çıkan alfa, Güney Afrika’dan çıkan beta, Brezilya’dan çıkan gama, Hindistan’dan çıkan delta varyantları bulunuyor. Son olarak ülkemizde delta plus varyantı gündeme geldi. İlk olarak Aralık 2020’de diğer ülkelerde gördüğümüz delta plus varyantı, şu anda pek çok ülkede görülüyor.” 



“Delta varyantının bulaş hızı alfa varyantından yüksek” 

Prof. Dr. Güner: “Delta ve delta plus varyantlarının endişe verici olarak tanımlanmasının sebebi, bulaş oranının alfa varyantına nazaran daha yüksek olması ve daha hızlı bulaşması. Delta varyantı, alfa varyantının neredeyse iki katı. Bu varyanta yakalananların hastaneye yatış oranları da daha yüksek. Fakat yine de bu varyantın daha ölümcül olduğuna dair bir veri elimizde bulunmuyor. Delta plus varyantı ise delta mutasyonunun daha sonradan tekrar mutasyona uğramış hali. Her iki varyant için de aşıların etkinliği konusu ise düşündürücü.” 



“Delta plus varyantının bulaş oranı ile ilgili çalışmalar devam ediyor” 

Güner: “Delta plus varyantının bulaş oranının belirlenmesi ile ilgili çalışmalar hala devam ediyor. Bu varyant ile ilgili henüz net veriler elimizde yok. Fakat yayınlanan verilere bakarak bulaş hızı ve hastaneye yatış oranlarının miktarı hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Bunları en aza indirmek de aşı ile mümkün. Ne kadar çok aşılanırsak virüsün çoğalma hızını da o kadar hızlı durdurmak mümkün olacaktır.” 



“Virüs, çoğalacak alan bulursa mutasyona uğrar” 

Güner: “Virüsün mutasyona uğramasını durdurmak için aşılanmamız gerekiyor. Bu virüs, çoğalacak alan ve bulaşacak insan bulursa mutasyona uğramaya devam eder. Bu sebeple de salgın ile mücadele konusunda yapmamız gereken kişisel sorumluluklarımızı yerine getirmek ve maske kullanımının yanında mesafe kuralına uymak ve aşı olmak. Özellikle kapalı alanlarda maske takmaktan vazgeçmemeliyiz. Maske takmazsak salgın, varyantlar halinde devam edecek. Çokça aşılanmamız durumunda mutasyonların gelişimi de engellenir, virüslerin çoğalması da durur.” 

Yorumlar (0)