Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener açıkladı: Mart 2022'de...

Prof. Dr. Alper Şener, "Mart 2022 tarihine değin tüm Avrupa’da dolaşan COVID-19 varyantlarının tamamına yakınının Omicron olacağı öngörülüyor." dedi.

SAĞLIK 05.12.2021, 23:31
Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener açıkladı: Mart 2022'de...

Bilim Kurulu Üyesi Şener, söz konusu varyantın kıtalararası dolaşım yapmaya başladığını ve yakın bir zamanda ülkemizde de görülmesinin beklendiğini kaydetti.

Bu varyantın çok hızlı bulaştığını belirten Şener, buna rağmen hastanelere yatış oranlarında bir artışa sebep olmadığını ve verilere bakıldığında klinik tabloların hafif şekilde ilerlediğini ifade etti.

"Mart 2022'de baskın varyant olacak"

Şener, varyantın görüldüğü ülkelerde günlük pozitif vaka sayılarının anormal bir şekilde artacağının altını çizerek, "Mart 2022 tarihine değin tüm Avrupa’da dolaşan COVID-19 varyantlarının tamamına yakınının Omicron olacağı öngörülüyor. Çünkü önümüzde bir Güney Afrika örneği mevcut. Çok kısa bir zamanda, 2 hafta içerisinde dolaşan varyantların tamamına yakını Omicron oldu ve daha da önemli olanı test pozitiftik oranı 6 kat arttı." sözlerini sarf etti. 

"Mevsimsel hastalığa dönüşebilir"

Bu varyantın ne şekilde geliştiğine ilişkin çeşitli teoriler olduğunu söyleyen Şener, şunları kaydetti:

"Hindistan, Kanada ve ABD'den bilim insanlarının ortaklaşa çalışmalarında Omicron'da daha evvelki varyantlarda bulunmayan ve mevsimsel koronavirüs ile büyük oranda benzerlik gösteren bir genom dizisine sahip olduğu anlaşıldı. Bu varyant, COVID-19'un mevsimsel bir hastalığa dönüştüğünün işareti olabilir fakat her şeye karşın henüz sevinmek için erken. Her şeyden evvel halen Türkiye'de baskın varyant Delta ve halihazırda kullanmakta olduğumuz aşılardan kaçamıyor. Tek etkin mücadele metodu ise sosyal mesafe, maske ve temizlik..." 

Yorumlar (0)