Bilim Kurulu üyesi açıkladı! Virüs en çok o dönemde bulaşıyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandıktan sonra semptomların belli olmadığı ilk 48 saat ile semptomların ortaya çıktığı ilk günü "virüsün en çok bulaştığı dönem" olarak nitelendirdi. 

SAĞLIK 27.08.2020, 10:15
Bilim Kurulu üyesi açıkladı! Virüs en çok o dönemde bulaşıyor

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) etkisi göstermeye devam ederken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova'dan kritik uyarılar geldi.

Prof. Dr. Taşova, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) en çok bulaştığı dönemi açıkladı. 

Herhangi bir semptom göstermeden ortalıkta gezen kişilerin "en çok bulaştırıcı kişiler" olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Taşova, bu nedenle maske takmanın ciddi derecede önem arz ettiğini, bu şekilde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başkalarına bulaşmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

 

Prof. Dr. Taşova, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastası ile temas edilmesinin ardından ateş, kas ağrısı ve öksürük gibi ilk semptomların kendisini göstermeye başladığı en bulaştırıcı zamanın "kuluçka dönemi" olduğunu ifade ederek, bunun bazen iki gün bazen de 14 gün sürebildiğini kaydetti. 

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandıktan sonra semptomların belli olmadığı ilk 48 saat ile semptomların ortaya çıktığı ilk günü "virüsün en çok bulaştığı dönem" olarak nitelendiren Prof. Dr. Taşova, hastalığın çeşitli bulgularına da değindi.

Prof. Dr. Taşova, ilk haftada vakaların ateş, koku ve tat kaybı, kas ağrısı ve bazen ishal gibi belirtiler gösterdiğini, ilk haftadan sonra da nefes darlığı gibi problemlerin ortaya çıktığını aktararak, erken teşhis konduğunda yeni tip koronavirüsün (Covid-19) daha iyi bir şekilde kontrol altına alınabildiğini vurguladı.

Yorumlar (0)