Bilim Kurulu üyesi açıkladı: İşte koronavirüs tedbirleri!

Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası dün resmen açıklandı. Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor Ateş Kara, koronavirüs salgınında son durumu ve ne gibi önlemler alınabileceğini aktardı.

SAĞLIK 11.03.2020, 09:42
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: İşte koronavirüs tedbirleri!

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) hızla yayılıyor. Dünya genelinde enfekte olan kişi sayısı 119 bini geçti. 

Koronavirüs Türkiye'ye de sıçradı. 

Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor Ateş Kara, salgına karşı alınması gereken önlemlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kara, koronavirüse ilişkin gelişmelerin çok yakından takip edildiğini kaydederek, "Vuhan'dan yayılmaya başlayınca biz Vuhan'dan Türkiye'ye gelişleri engelledik. Sonra Çin'in tamamında iyice yayıldı. Sonra hızlıca Avrupa ve çevre ülkelerimize yayıldı. Çok sıkı önlemler aldık. Koronavirüs çıkan hastaya çok çabuk ulaştık. Onun çevresindeki insanları kontrol altına aldık. İzole halde tutuyoruz. Eğer bir virüs çıkarsa bunu da tedavi etmek için çalışmalarımıza başlayacağız." ifadelerini kullandı. 

"Aynı iş yerinde çalışan arkadaşları arasında bulaşma ihtimali de olabilir"

Hasta kişi ile 1 metreden fazla yakınlaşılmaması gerektiğine dikkat çeken Kara, "Virüs yanından geçtim, sağımdan geçti şeklinde kolay bulaşacak bir şey değil. Aynı ev ve aynı iş ortamında bulunmanız gerekiyor. 1 metrenin altında bir yakınlaşma mesafeniz varsa risk altındasınız. Aynı iş yerinde çalışan arkadaşları arasında bulaşma ihtimali de olabilir. Bizler de bu ihtimal dâhilinde bir koruma ve karantina süreci uyguluyoruz. Karantinaya alınmış hasta toplumu tehdit etmez." diye konuştu. 

İşte alınması gereken önlemler...

Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor Kara, alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

"Mutlak ama mutlak el yıkamak gerekli.
Maske takmaya çok gerek yok ama kendimizi hasta hissediyorsak, mutlak dışarı çıkmamız gerekiyorsa maske takabiliriz.
Hasta olduğunu düşünüyorsan evde kalmayı öncelikli hale getirmelisiniz.
Yurt dışından geliyorsanız 14 gün boyunca az kişi ile görüşün, evden dışarı çıkmayın. Gerekirse rapor alın işe gitmeyin.
İtalya'yı, Almanya'yı görüyoruz, şu anda zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkılmamalı."

Yorumlar (0)