Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Grip aşısı ilk olarak kimlere yapılacak?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası sorulan bir soru üzerine grip aşısının ilk etapta ve sonrasında kimlere uygulanacağı konusuna açıklık getirdi. Kara, aşının ilk olarak çok yüksek risklilere yapılacağını kaydetti.

SAĞLIK 28.10.2020, 21:47
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Grip aşısı ilk olarak kimlere yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığında yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrasındaki basın açıklamasında grip aşısının kimlere yapılacağına ilişkin konuya açıklık getirildi.

Konuya ilişkin Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara grip aşısının ilk olarak çok çok yüksek risklilere yapılacağını kaydetti.

Ateş Kara konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Grip aşısı ilk olarak çok yüksek risklilere yapılacak”

“Grip aşısının üretimi Eylül-Ekim gibi planlanır. Onun ardından Aralık-Ocak ayında Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri ağırlıklı olarak belirler. Türkiye’nin de içinde olduğu örnek ülkelerden referans gider.

Ocak ayı gibi olmuyorsa şayet Şubat ayında firmalara teslim edilir. Üretim ancak Mart ayı gibi başlar. Geçtiğimiz sene Eylül-Ekim ayında planlamalar yapılırken ortalama kullanım dikkate alınıyordu. Türkiye’nin ise ortalaması 1 milyon doz civarıydı. Aşının üretimi de ancak bu sene Eylül ayı gibi dağıtıldı. Her ülke kendi istemiş olduğu kapasitenin bir kısmını belli dönemler olarak alıyor. Türkiye’ye ilk gelen miktarın 300-320 bin olduğu söylenmişti.”

(Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara)

“Gribin yoğunluğunun asıl ayının Aralık olmasından dolayı şanslıyız!”

“İlk gelmiş olan partide 380 bin doza dek arttırma şansı oldu. Hastalığın karşılaşma riski, kayıp olma ve ağır geçirme ihtimali. Çok çok yüksek riskliler ilk etapta belirlendi. Bir basamak sonra ise yeni dozlar geldiğinde yüksek risklere doğru gidilecek. Örneğin gebeler bir sonraki dönem içerisinde. Türkiye’de gribin aktivitesi asıl yoğunluğu Aralık ayında olduğu için şanslıyız.

Yaş birinci faktör, kalp hastalığı olabilir fakat yalnızca kalp hastalığı mı, yoksa kalp hastalığıyla beraber böbrek rahatsızlığı var mıdır? Örneğin sinir sistemi, şeker hastalığı gibi değerlendirmeler olabildi. Biraz sonraki basamak ise bir aşağıyla doğru. Aşılar geldikçe aşağıya doğru bir iniş olacak.”

Yorumlar (0)