Bilim Kurulu onayladı, Türkiye 3. doz aşısını olmaya başladı

Bilim Kurulu tarafından yapılan son açıklamada insanların 3 doz aşıya ihtiyacının olduğu vurgulanmıştı. Dün gece açılan üçüncü doz aşı randevuları ile tüm sağlık çalışanları ve 50 yaş üzerindeki kişilere yeniden aşı hakkı doğmuş oldu. 

SAĞLIK 01.07.2021, 13:55 02.07.2021, 10:46
Bilim Kurulu onayladı, Türkiye 3. doz aşısını olmaya başladı

Dün toplanan Bilim Kurulu, delta varyantı ve üçüncü doz aşı hakkında istişare etmiş ve herkesin bir doz daha aşı olması gerektiğine ancak bu şekilde delta varyantından büyük oranda korunulabileceğine dikkat çekmişti. Dün gece açılan üçüncü doz aşı randevuları ile birlikte bu sabah erken saatlerden itibaren sağlık çalışanları ve 50 yaş üzerindeki kişiler üçüncü doz aşılarını olmaya başladı.  



Üçüncü doz aşı hakkında merak edilenler 

Önceden “2 doz aşı vurulmak yeterlidir” şeklinde yapılan açıklama şu anda “3’üncü doz aşı da gerekiyor” şekline dönüştü. Fakat bu durum hakkında insanların aklında pek çok soru işareti var. Uzmanlar da üçüncü doz hakkında kendilerine yöneltilen sorulara toplu olarak yanıt verdi. İşte merak edilenler ve yanıtları: 



1- Üçüncü doz aşı neden gerekiyor? 

İki doz aşıdan bir süre sonra azalan antikor oranını yeniden artırmak ve ilk yüksek seviyesine çekmek için pekiştirme (rapel) olarak belirlenen aşı, üçüncü doz aşıdır. Covid-19'a karşı vurulan 2 doz aşının antikorun etkisi, 6 ay sonra azalır. Bu sebeple vücudun antikorunu yeniden artırmak ve üst noktada sabitlemek amacıyla hızlı şekilde üçüncü doz aşı vurulmalıdır. 



2- Aşılama süreci nasıl işleyecek? 

Üçüncü doz aşılama için öncelik, sağlık çalışanları ve 50 yaş üstü kişilerde 2 doz aşısını da olmuş olanlar. Bu kapsamda huzurevlerinde aşılamalar başladı. Bu gruplarda yer alan kişilerin üçüncü doz aşı randevuları, ikinci doz aşılarının üzerinden 3 ay geçtikten sonra açılacak. BioNTech ve CoronaVac (Sinovac) aşıları için süreç aynı şekilde işleyecek. Önceki aşılama sürecinde olduğu gibi bunda da aşılama yaşı azalarak devam edecek. 



3- Üçüncü doz aşı hangi aşı olacak? 

Üçüncü doz aşının hangisi olacağına dair bir öncelik ya da kısıtlama bulunmuyor. İlk iki dozda hangi aşı yaptırılmış olunursa olunsun üçüncü dozda istenen aşı yaptırılabilir. 



4- Randevu nasıl alınacak? 

Üçüncü doz aşılar için randevular, e-Nabız, MHRS veya Alo 182 aracılığıyla alınabilecek. 



5- Covid-19 geçirenlerin üçüncü doz aşısı ne zaman olacak? 

Covid-19 geçiren kişilerin üçüncü doz aşı randevu sistemi, karantina çıkışının üzerinden tam 3 ay geçtikten sonra açılacak. 

Yorumlar (0)