Bilim Kurulu: "Koronavirüsün denizden bulaştığına dair kanıt..."

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) denizden bulaştığına ilişkin herhangi bir kanıtın bulunmadığını ifade etti.

SAĞLIK 30.05.2020, 11:52
Bilim Kurulu: "Koronavirüsün denizden bulaştığına dair kanıt..."

"Koronavirüs denizden bulaşır mı?" sorusunun yanıtın herkes merak ediyor. Seyahat yasaklarının kalkması ve plajların açılmasıyla birlikte vatandaşlar, denizden yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşıp bulaşmayacağı konusunda ikilemde kalıyor. 

Konuya ilişkin açıklama Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten geldi. 

Prof. Dr. Çelik, yaz tatilinde deniz kıyısına gitmeyi düşünenler için kritik uyarılar yaptı. Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) denizden bulaştığına ilişkin herhangi bir kanıtın bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Çelik, denizden bulaşabilecek başka organizmaların olduğunu söyledi. 

Denizlerde özellikle bakterilerin bulunup bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, deniz suyunun temiz olup olmadığını öğrenebilmek için koli basiline bakıldığını ifade etti. 

Prof. Dr. Çelik, bu aşamada yeni tip koronavirüsün (Covid-19) denizden bulaştığına ilişkin bir kanıt olmadığına dikkat çekerek, insanların teorik olarak bulaşmayacağını bilmeleri gerektiğini belirtti. 

"Havuzda klorlanma önemli"

Havuzda klorlanma sürecinin önem arz ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik,  yeteri kadar klor olması durumunda havuzda yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yaşamasının imkânsız olduğunu aktardı. 

"Başkasının tükürüğünü yutmak sıkıntı yaratabilir"

Prof. Dr. Çelik, insanların bir başkasının tükürüğünü yutmalarının sıkıntı yaratabileceğini kaydederek, sosyal mesafe kuralına riayet edilmesi gerektiğini söyledi. 

Deniz için böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığını kaydeden Prof. Dr. Çelik, özellikle plajda ya da havuzda şezlonglarda yatarken insanların birbirlerine çok yakın durmamaları gerektiğini de ifade etti. 

"Tüm oteller tedbirlerini aldı"

Prof. Dr. Çelik, Bilim Kurulu'nda konuya ilişkin bir rehberlik yayınlandığını kaydederek, tüm otellerin tedbirlerini aldıklarını söyledi. 

Bilim Kurulu üyesi, vatandaşların da bu tedbirleri bilmesi ve uyması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)