Bilim Kurulu: Evden çıkmazsanız iki ay sonra biter!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tehlikesinin ne zaman ortadan kalkacağına ilişkin, "Vatandaşlarımız her şeye çok riayet ederse, evden çıkmazsa, ellerini yıkarsa, esas destek orada, kilit nokta orası, yani bu benim kişisel tahminim böyle giderse yaz ayları civarında, yaz aylarına gelirken bir rahatlama olacağını umuyorum. Tabi kalbimin bir köşesi böyle olsun istiyor ama mümkün olduğu kadar sıyrılıp baktığım zaman tedbirler çok iyi olmak kaydıyla inşallah Haziran başına falan bir rahatlama olacağını umuyorum." ifadelerini kullandı. 

SAĞLIK 26.03.2020, 12:00 26.03.2020, 12:06
Bilim Kurulu: Evden çıkmazsanız iki ay sonra biter!

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'ye diğer ülkelere göre daha geç geldiğini, bu nedenle çok önemli bir zaman kazanıldığını ifade etti. 

Prof. Dr. Ünal, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadelede en önemli tedbirlerden birisinin elleri sürekli yıkamak olduğuna dikkat çekerek, "Ellerinizi sık sık yıkayın, olmuyorsa el dezenfektanı kullanın, olmuyorsa kolonyayla temizleyin. Kalabalık yerlere girmeyin, aranıza mesafe koyun. Bulaşma zinciri en net nasıl kırılır? Bir araya gelmemekle, evden çıkmamakla, sonra elini temizlemekle. Çünkü eline bulaşsa bile hemen yıkarsan buradan kırdın zinciri." dedi. 

"Zorunlu olmadıkça evden çıkmayın"

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yayılmasını önlemek için vatandaşların zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmamaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ünal, "Evden dışarıya çıkıyorsan ondan sonra getirdiğin paketi istediğin kadar sabunla yıka. İşte yaşlılarımıza yasak getirildi. Niye getirildi? 'Yaşlıları sevmediğimizden', 'Dışarıda dolaşmasın' diye değil, onların canını korumak için getirildi. Çünkü çok net, hangi ülkeye bakarsanız bakın 65 yaştan sonra ölüm oranları artıyor. Bütün ciddi enfeksiyonlarda böyledir bu zaten." açıklamasını yaptı. 

Prof. Dr. Ünal, evden çıkmak zorunda olanların da sürekli sabunla ellerini yıkamasını ve sosyal mesafe kuralına riayet etmelerini istedi. 

"Bütün derdimiz ilk etapta artıştaki bu dikliği kırmak"

Koronavirüse karşı mücadelede bütün ülkelerin vaka sayısının hızla artarak tıbbi kapasitenin üstüne çıkmasını engellemek için çalıştıklarını anlatan Ünal, şöyle konuştu:

"Diyelim 100 birim kapasiteniz var, 99 hasta geldiği sürece işler iyi, ama 101 hasta gelirse, 200 hasta gelirse… İtalya’da, İspanya’da olan bu. Hasta birden gelince sağlık kapasitesini aştı, çamaşırhanelere çekip hasta yatırdılar. Bütün derdimiz ilk etapta artıştaki bu dikliği kırmak. İnşallah kapasitemizi aşmayan yerde dönecek ki biz herkese gerektiği gibi hizmet verelim. Bunu engellemenin yolu ne? Yeni vaka olmayacak. Yeni vaka nasıl olmayacak? Evden çıkmayacaksın. Çıkmak zorunda kalırsan da elini her zaman yıkamak, gerekirse maskeni takmak."

"Haziran başında bir rahatlama olacağını umuyorum"

Prof. Dr. Ünal, verilerden yola çıkarak vaka sayısında pik noktasına ne zaman varılacağına ilişkin bilimsel hesaplamalar yapılabildiğini fakat bunların hepsinin olasılıklardan ibaret olduğunu aktararak,  koronavirüs riskinin ne zaman sona ereceğine ilişkin kendi tahminini şöyle belirtti:

"Vatandaşlarımız her şeye çok riayet ederse, evden çıkmazsa, ellerini yıkarsa, esas destek orada, kilit nokta orası, yani bu benim kişisel tahminim böyle giderse yaz ayları civarında, yaz aylarına gelirken bir rahatlama olacağını umuyorum. Tabi kalbimin bir köşesi böyle olsun istiyor ama mümkün olduğu kadar sıyrılıp baktığım zaman tedbirler çok iyi olmak kaydıyla inşallah Haziran başına falan bir rahatlama olacağını umuyorum."

"Sokağa çıkma yasağı devletin verebileceği bir karar"

İtalya ve İran'da sokağa çıkma yasağının, ilk vakanın tespit edilmesinden yaklaşık 15 gün sonra ilan edildiğinin anımsatılması üzerine Prof. Dr. Ünal, şunları kaydetti:

"İran ve İtalya ile karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Oranın dinamikleri başka, daha erken girdi, artı İtalya dünyadaki yaşlı nüfusu en yüksek olan ikinci ülkedir. Ölümlerin yüksek olmasının neden olduğunu anlayabilmek lazım, her ülkeyi takip ediyoruz. Oradan alacağımız dersler var, ama hangi basamakta hangi tedbir alınacak meselesi Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda. Ona danışman gibi çalışan Bilim Kurulu var. Bilimsel veriler değerlendiriliyor, ama bu sonunda devletin verebileceği bir karar. Gerektiği zaman mutlaka alınır. Önümüzdeki günler gösterecek. Vaka sayısı önemli faktörlerden biri, ama ülkenin dinamikleri, benim aklımın ermediği ekonomik faktörler gibi başka bir sürü faktör var. O yüzden kolay bir karar değil."

Yorumlar (0)