Bilim insanlarından uyarı: Yılda 1 milyonu aşkın kişiyi öldürdü

Araştırma doğrultusunda, antibiyotiğe karşı dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar 2019 yılında 1 milyonu aşkın insanın yaşamını yitirmesine yol açtı.

SAĞLIK 20.01.2022, 22:59 21.01.2022, 17:34
Bilim insanlarından uyarı: Yılda 1 milyonu aşkın kişiyi öldürdü

Washington Üniversitesi'nce yürütülen ve 204 ülkeden edinilen analizlere dayanan araştırma, ilaçlara karşı direnç gösteren bakteri kaynaklı vefatların AIDS veyahut sıtmanın sebep olduğu senelik ölümlerden daha çok olduğunu ortaya koydu.

2019 yılında yaklaşık olarak 860 bin kişi AIDS sebebiyle, 640 bin kişi ise sıtma sebebiyle can verirken, 1,2 milyon birey tedavi edilebilir enfeksiyonlar sebebiyle yaşamını yitirdi.

Çocuklar risk altında

Diğer yandan, en çok küçük çocukların risk altında olduğu ve antimikrobiyal dirençle ilişkili 5 vefattan 1'inin 5 yaş altı çocuklarda gözlendiği belirtildi.

Buna ek olarak enfeksiyonların rol aldığı hastalıklar dikkate alındığında ölümlerin 5 milyona ulaştığı bildirildi.

Antibiyotiklerin bilinçsiz ve fazla tüketimi sebebiyle bakterilerin bahse konu ilaçlara karşı daha çok dirençli hale geldiğini kaydeden uzmanlar, yeni ilaçlara yatırım yapılması ve ilaçların doğru şekilde kullanılmasına yönelik önerilerde bulundu.

İngiltereli sağlık yetkilileri, ilaçların bilinçli bir şekilde tüketilmemesinin bir neticesi olarak, antimikrobiyal direncin COVID-19 salgınının ardından 'gizli bir pandemi' olarak görülebileceğine yönelik uyarıda bulunmuştu.

Yorumlar (0)