Bilim insanları uyardı: O maskeleri çöpe atın

Türkiye de dahil olmak üzere 100 ülkede görülen Omicron vakaları artmayı sürdürürken, ABD’li uzmanlar, tek katmandan ve bez maskelerini çöpe atmaya davet etti. Bilim insanları, aşılı olanlardan da enfekte edebilen Omicron varyantından korunmak için bu tarz maskelerin işe yaramadığını ifade etti.

SAĞLIK 05.01.2022, 17:46 05.01.2022, 17:48
Bilim insanları uyardı: O maskeleri çöpe atın

ABD’nin en prestijli hastanelerinden Mayo Clinic, bütün ziyaretçi ve hastaların, cerrahi maske ya da N95, N95 maskeleri takmasını zorunlu hale getirdi.

Tek katmanlı ve kumaş maskeler korumuyor

Kumaş ve tek katmanlı maskelerin Omicron’a karşı yeterli bir şekilde korumadığı bildirildi. 

Bununla beraber,  birçok kişinin tarz ve rahatlık için seçtiği tek katmanlı bez maskeler, virüsü taşıyan çok daha büyük damlacıkları önleyebiliyor. Fakat bulaşıcı hastalık uzmanları, virüsü taşıyan küçük parçacıkları ya da aerosolleri önlemede etkili olmuyor.

Diğer yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin son kılavuzu, çok katmanlı ve sıkı bir şekilde dokunmuş kumaş da dahil, yüze tam bir şekilde oturan ve ayarlanabilir bir burun teli bulunan maskeler takmalarını öneriyor. Ayrıca, bez maskenin de altında tek kullanımlık maske tavsiye edilirken, N95 maskelerinin sağlık personeline bırakılması gerektiği ifade ediliyor. Fakat bu alandaki pek çok profesyonel, belirli bazı maskelerin Omicron varyantından insanları korumada diğer maskelerden daha etkili olduğunu ve bez maskelerin tek başına yeterli olmadığını aktardı.

N95 tavsiyesi

San Francisco California Üniversitesi'nde görev alan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Monica Gandhi, "Koronavirüse yakalanmak istemiyorsanız, doğru maske takmalısınız. ABD'de sertifikalı N95 maskelerini ya da Güney Kore, Çin ve Avrupa sertifikalı olan KF94, FFP2 ve KN95 maskelerini tavsiye ediyorum. Bunlar yoksa, çift maskelemeyi öneriyorum. Cerrahi maskenin üstüne bir bez maske kullanabilirsiniz” dedi.

Cerrahi maskelerin, virüsü engelleyen elektrostatik yük niteliklerine sahip polipropilenden yapıldığını ifade eden Gandhi, “Herkes yalnızca bir bez maske ya da yalnızca bir cerrahi maske kullanıyorsa, bu bulaşıcı Omicron mutasyonunun dolaşımında bir fark yaratmaz” dedi.

Brigham ve Kadın Hastanesi'nde doktor olarak görev alan Ranu Dhillon, “Doğru takılan N95 maskeleri, havada bulunan partiküllerin yüzde 95'ine yakınını filtreleyebilir. Sıradan bir maske, maskenin hiç kullanılmamasından iyidir. Fakat kumaş ve cerrahi maskeler, N95 kalibreli olan maskelerin seviyesi kadar iyi değil” sözlerini kullandı. 

Diğer yandan, Chapel Hill'de bulunan Kuzey Carolina Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı Megan Srinivas, kendisinin ve aile bireylerinin, damlacıkların girmesini önlemek amacıyla beş kat üst üste malzemeye ve sıkı bir yapıya sahip olan KN95 maskeleri taktığını dile getirdi.

Öğrenci ailelerine KN95 önerisi

Srinivas, okula çocuklarını göndermeye hazırlanan ebeveynlere ise da bu KN95 maskelerini tavsiye ederek, “Halkı eğitmemiz ve farklı kalitede bulunan maskelerin aynı oranda korumadığını anlatmamız lazım” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)