Bilim insanları uyardı: Katar Dünya Kupası, yeni pandemiye neden olabilir?

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uzmanlar, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Covid-19’un daha ölümcül hali olan “deve gribi” (MERS) virüsünün yayılabileceğinden kaygılandıklarını açıkladı. Dünyanın Covid-19 hastalığı ile mücadelesi devam ederken, araştırmacılar yüzde 35 ölüm oranına sahip deve gribi virüsünün, taraftarlar yoluyla Orta Doğu'dan diğer ülkelere yayılarak yeni bir salgının meydana gelebileceği uyarısını yaptı.

SAĞLIK 25.11.2022, 16:47 27.11.2022, 09:01
Bilim insanları uyardı: Katar Dünya Kupası, yeni pandemiye neden olabilir?

FIFA 2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi Katar'da son 10 yılda onlarca kişi Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) yakalandı. MERS, enfekte ettiği 100 kişiden 35’ini öldürüyor. 

Bilim insanları, teorik olarak MERS'i dört haftalık turnuva esnasında ortaya çıkabilecek sekiz potansiyel 'enfeksiyon riskinden' biri olarak listeye aldı. Covid-19  ve maymun çiçeği ise en muhtemel iki tehdit olarak gösterildi.

New Microbes and New Infections dergisindeki çalışmanın yazarları, Dünya Kupası'nın 'kaçınılmaz bulaşıcı hastalık riskleri oluşturduğunu' aktardı.

Diğer ülkelere yayılabilir

DSÖ'den bir epidemiyolog olan Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, bunun özellikle Katar ve komşu ülkeler için geçerli olduğunu aktardı. Uzmanlar futbol maçları seyretmek için Katar'a giden çok sayıda taraftar sebebiyle hastalıkların ABD ve İngiltere gibi diğer ülkelere de yayılabileceğini iddia etti.

Bununla beraber, İngiltere’den 5 bin taraftarın Katar’a gittiği ifade edildi. 2022 Dünya Kupası’nın final maçlarına kadar 1,2 milyon İngilizin Katar’a gitmesi bekleniyor. 

İnsandan insana bulaşıyor

İngiltere, son olarak Ağustos 2018'de Orta Doğu'dan gelen bir turistte yalnızca beş MERS vakası kaydetti. Araştırmacılar bu virüsün insandan insana bulaşmasının mümkün olduğunu söylüyor. 

Diğer yandan, develerin, Covid-19 salgınının arkasındaki virüsle aynı aileden gelen virüsün doğal konağı olduğu tahmin ediliyor. 

“Deve eti yemeyin, deveye binmeyin”

Bu sebeple sağlık görevlileri, bölgeye gelen bütün gezginlerin memelilere dokunmaktan kaçınmasını önerdi.

Ayrıca çalışmanın yazarları, taraftarların deve sütü ya da idrarı içmekten ya da uygun pişirilmemiş deve eti yemekten de kaçınmaları gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar, soğuk algınlığı ya da gribe benzeyen MERS semptomları ile İngiltere'ye gelen herkese, enfeksiyon testi ve kontrolünün yapılabilmesi için tıbbi destek alması ve seyahat geçmişini paylaşmasını önerdi.

Ayrıca, MERS’in özel bir tedavisi yok. Bu sebeple doktorlar, hastalığı tedavi etmek yerine semptomlarını hafifletmek için uğraşıyor.

Deve gribi (MERS) nedir?

Deve gribi olarak da adlandırılan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), nadir fakat ciddi bir solunum yolu hastalığıdır.

İnsanlar enfekte hayvanlardan MERS'i kapabilir. Fakat doktorlar virüsün ana kaynağının Orta Doğu'daki develer olduğunu iddia ediyor.

Virüs ilk olarak 2012’de Suudi Arabistan’da tespit edildi. Hastalık, enfekte bir kişinin öksürük damlacıklarıyla da bulaşabilir. MERS'e yakalananların yüzde 35'i ölüyor.

MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu), MERS-CoV (Orta Doğu Solunum Sendromu Corona virüs) virüsünden kaynaklanıyor. MERS, ilk tanımlandığından itibaren 27 ülkede, 858 ölüm dahil olmak üzere toplam 2494 vaka ile küresel halk sağlığı tehdidi durumuna geldi.

Deve gribinin belirtileri neler?

Uzmanlar, deve gribinin belirtilerini gribe ve soğuk algınlığına benzetmektedir. Uzmanlar burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı, genellikle kendini kötü hissetme, halsizlik, düşük dereceli ateş, baş ağrısı, hafif vücut ağrıları, hapşırma, nefes almada zorlanma ve öksürük gibi belirtileri olan herkes enfeksiyon kontrolü ve testinin yapılabilmesi için tıbbi destek alması ve seyahat geçmişini paylaşmasını önerdi.

Öte yandan, MERS’in özel bir tedavisi yok. Bu sebeple doktorlar, hastalığı tedavi etmekten çok semptomlarını hafifletmek için çalışıyor.

Deve gribi bulaşıcı mı?

İngiltere, son olarak Ağustos 2018'de Orta Doğu'dan gelen bir turistte olmak üzere 5 MERS vakası tespit etti. Araştırmacılar bu virüsün insandan insana bulaşmasının mümkün olduğunu söylüyor.

Deve gribine nasıl tedbir alınır?

Sağlık görevlileri, FIFA 2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi Katar’a giden bütün gezginlerin memelilere dokunmaktan kaçınmasını önerdi. Ayrıca çalışmanın yazarları, taraftarların deve sütü ya da idrarı içmekten, uygun pişirilmemiş deve eti yemekten de kaçınmaları gerektiğini aktardı.

Yorumlar (0)