Bilim insanları, muhtemel yeni salgının kaynağını açıkladı

Bilim insanları, yeni salgına sebep olacak bir sonraki virüsün ördek havuzlarından ve tavuk kümeslerinden çıkacağını belirterek uyarılarda bulundular. Son dönemde gökyüzünden ölü martı yağdığını ve kuş gribi vakalarında ciddi bir artış görüldüğünü vurgulayan uzmanlar, insanlığın bu kış ayında ciddi bir risk altında olacağını öne sürdüler.

SAĞLIK 30.08.2022, 15:21 30.08.2022, 15:24
Bilim insanları, muhtemel yeni salgının kaynağını açıkladı

1920’li yıllarda kuş gribi ile akraba virüs olan İspanyol gribi salgını, tüm dünyada 50 milyonu aşkın insanın hayatına mal olmuştu. İstatistiksel verilere o dönemde hayatta olan her 35 kişiden biri İspanyol gribi sebebiyle yaşamını yitirdi. Kuş gribinin yeni bir türü olan H5N1 virüsüyse, 2021 yılının eylül ayından bu yana dünya genelinde 22 milyondan fazla kümes hayvanı ve kuşta tespit edildi. Vaka sayısı bu sene rekor kırarak, geçen seneki verileri 2’ye katladı. Bunun yanı sıra bilim insanlarına göre yeni kuş gribi virüsü yalnızca hızla yayılmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük oranda da öldürüyor. 

Birleşik Krallık’ta gökyüzünden ölü kuş yağıyor

Son aylarda İskoçya ve Birleşik Krallık’ın doğu kıyılarında gökyüzünden yağan ölü kuşlar, büyük paniğe sebep oldu. Özellikle Brighton’da bugüne kadar onlarca ölü martının kumsala düştüğü bildirildi. Geçen hafta bir uyarı mesajı yayımlayan Cornwall Wildlife Trust, vatandaşları ölü hayvanlardan uzak durmaya ve hiçbir koşulda onlarla temas etmemeye çağırdı.

“Etrafınızda ne kadar vaka varsa risk o kadar artar”

Yeni kuş gribi tehdidine ilişkin değerlendirmelerde bulunan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Paul Hunter, “Kuş gribinin insanlar arasında yeni bir salgın oluşturup oluşturmayacağını tartışmak yerine artık bunun ne zaman başlayacağını ele almamız gerekir” uyarısında bulundu. Daily Mail’e açıklamalarda bulunan Hunter, “Bu salgın bizim dönemimizde de olabilir, torunlarımızın döneminde de olabilir. Bunun ne zaman tam anlamıyla yayılacağını bilemeyiz. Etrafınızda ne kadar vaka varsa risk de o kadar artar” şeklinde konuştu. 

“Bu kış sezonu oldukça riskli”

Açıklamalarında bu kış sezonunda büyük bir mevsimsel grip salgını beklediğini dile getiren Hunter, “Benim tahminlerime göre, bu kış sezonu oldukça riskli gözüküyor. Etrafta çok sayıda mevsimsel grip vakası ve kuş gribi virüsünün bulunması, çok büyük bir felakete davetiye çıkarabilir. Aynı hücreye aynı anda bulaşan ve birbiriyle ilgisiz iki farklı grip virüsünden bahsediyoruz. Eğer insanlar bu virüsleri aynı anda kaparlarsa, genetik materyaller de değişmeye başlar” ifadelerini kullandı. 

“Risk düşük ama her ihtimale karşı önlem almamız gerekiyor”

Bu kış sezonunda herkesin çok daha tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Hunter, “Elbette insanları korkutmak istemem. Risk düşük görülebilir ama her ihtimale karşı mutlaka önlem almamız gerekiyor. 2003 yılından bugüne kadar 860 kişiye H5N1 bulaştı. Bu veriye göre virüs, insanlar arasında yayılmak için ihtiyaç duyduğu mutasyonu sağlayabilir” şeklinde konuştu.  

“Bu kış aylarında her senaryoya hazırlıklı olmak lazım”

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan bir diğer isim olan Nottingham Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Keith Neal ise, “Bu kış aylarında her senaryoya hazırlıklı olmak lazım. En büyük viral tehdit kış mevsiminde görülebilir. Son 2,5 yıldır sınırlı sosyal aktiviteler ve karantinalar sebebiyle bağışıklık sistemimiz oldukça zayıfladı. Bu, normalde zararsız olan virüslerin adeta intikam alırcasına yeniden bize saldırması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)