Bilim insanları duyurdu: Az uyuyanlarda korona riski ikiye katlanıyor

Rus bilim insanı Aleksandr Kalinkin, viral hastalıklara yakalanma riskinin az uyuyan kişilerde 2,5 kat arttığını söyledi.

SAĞLIK 19.01.2021, 12:44 20.01.2021, 10:15
Bilim insanları duyurdu: Az uyuyanlarda korona riski ikiye katlanıyor

Çin’de ortaya çıkarak bütün dünyaya yayılan korona salgını 2020 yılında olduğu gibi bu senede dünya gündeminde yerini koruyacağa benziyor.

Virüse ilişkin her gün yeni bilgiler ortaya çıkarken, aşı çalışmalarının başladığı bugünlerde virüse yakalanmaya riskine ilişkin önemli bir paylaşım yapıldı.

Rus bilim insanı Aleksandr Kalankin, Moskova Devlet Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi Başkanı. Kalankin yaptığı açıklamayla uyku eksikliği ve virüsün yayılması arasında büyük bir ilişki olduğunu ifade etti.

Uyku eksikliği korona riskini ikiye katlıyor

Yapılmış olan araştırmalarda, koronavirüs ve uyku eksikliği de dahil olmak üzere viral enfeksiyonlara yakalanma ihtimali yüzde 250 oranında artıyor.

Kalinkin uyku eksikliğinin bağışıklık sistemine yıkıcı etkisi olduğunu söyleyerek, “Günlük beş saatten az uyuyan bir kişinin, yedi saatin üzerinde uyuyan kişilere kıyasla bir viral enfeksiyona yakalanma riskleri yüzde 250 artmış olur.” şeklinde konuştu.

Güçlü bir bağışıklık için Kalinkin her gün aynı saatte uyuyup uyanmanın ve günlük asgari 7-9 saat arasında uyumanın önemine vurgu yaptı.

Yorumlar (0)