Belirtilere dikkat: Balık pulu hastalığı nedir? Tedavisi var mı?

Balık pulu hastalığı nadir hastalıklar kategorisinde bulunan cilt hastalıklarından bir tanesi. Peki balık pulu hastalığı belirtileri neler, nasıl geçiyor ve herhangi bir tedavisi var mı? İşte detaylar...

SAĞLIK 26.12.2022, 11:18
Belirtilere dikkat: Balık pulu hastalığı nedir? Tedavisi var mı?

Hastalık halk arasında balık pulu ismiyle biliniyor ancak esas adı iktiyozis hastalığı. Bu hastalık genel olarak genetik olmakla beraber derinin pullu görüntüsünden adını almıştır.

Cilt yüzeyinin ölü deriyle kaplanması ve çatlaklar oluşması neticesinde meydana gelen balık pulu hastalığı, döküntü ve kaşıntıya sebep olur.

Derilerin yapıtaşı keratin maddesinde meydana gelen bozukluklar neticesinde ortaya çıkan bu hastalık daha çok kış aylarında görülür.

Peki, balık pulu hastalığının tedavisi var mı? Hastalık nasıl anlaşılır? İşte detaylar...

İktiyozis hastalığının belirtileri

Normal bireylerde cildin yüzeyinde bulunan epidermiş hücreleri sürekli olarak yenilenerek ölü deri atılmaktadır. Balık pulu hastalığı olan kişilerde ise bu ölü deriler dökülemez ve atılamaz. Bu durumda ölü deri hücreleri cildin yüzeyinde birikip yamalar halinde kalın ve kuru bir tabaka olarak kendisini gösterir.

Bu hastalığın belirtileri aşağıdaki şekildedir:

  • Kuru ve pürüzlü bir cilt yapısı,
  • Deride kaşınma,
  • Cildin tavuk derisi gibi görünmesi,
  • Kollar, bacaklar, kafa derisi, gövde ve yüzün çeşitli yerlerinde yoğunlaşan ölü deri katmanları,
  • Uyluklar, kollar ve kalçada akne lekelerine benzer şekilde sert şişlikler,
  • Terleyememe problemi,
  • Ayak tabanlarında ve avuç içerisinde belirgin cilt çizgileri,
  • Ciltte çatlakların meydana gelmesi.

Balık pulu hastalığı geçici midir?

Balık pulu hastalığına ilişkin kesin bir tedavi henüz bulunamamıştır. Fakat çeşitli rahatlatıcı yöntemler olduğu bilinmektedir.

Bunların başında ölü derinin ciltten uzaklaştırılması ve kaşıntı sorununu hafifletebilmek için kimi kremler ve reçeteler ile cildin nemlendirilmesi gelir.

Bununla beraber cildi kuruluktan ve soğuktan korumak da çok önemlidir. Özellikle kurak bölgelerde ve kış aylarında evlerde hava nemlendiricilerin bulunması cilt kuruluğunu azaltmaya dair etkili bir yöntem olabilir.

Yorumlar (0)