Beklenen haber geldi! İlk deneme yapıldı

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde 12 Aralık 2019 tarihinde çıktıktan sonra küresel bir salgın haline gelen yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ilgili beklenen haber geldi. Dün AP haber ajansının duyurduğu, "Koronavirüs aşısı denemesi" bugün kameralar önünde sağlıklı gönüllülere uygulandı.

SAĞLIK 17.03.2020, 07:53 17.03.2020, 13:37
Beklenen haber geldi! İlk deneme yapıldı

Koronavirüsten (Covid-19) kaynaklanan can kaybı sayısı 7000'i aşarken bugün salgın hastalıkla mücadelede beklenen gelişme yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle şehrindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü’nde koronavirüs (Covid-19) aşısı için ilk deneme gerçekleştirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 koduyla isimlendirdiği yeni tip koronavirüsün aşısı için yapılan ilk denemelerde bugün Amerika'da ilk yeni tip koronavirüs aşısı gönüllülere uygulandı. Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için kritik bir eşik olarak tanımlanırken araştırmayı yürüten Dr. Lisa Jackson, “Biz şimdi corona virüsü takımıyız. Bu acil durumda herkes elinden geleni yapmak istiyor” ifadelerini kullandı.

İlk aşıyı olan kişi ise ufak bir teknoloji şirketinde çalışan Jennifer Haller isimli Seattlelı.

43 yaşındaki Jennifer Haller, “Hepimiz çaresiz hissediyoruz ve bu aşı süreci bizim bir şeyler yapabilmemiz için harika bir fırsat. İki çocuğum var ve onlar da yaptıklarımı bayağı havalı buluyor.” şeklinde konuştu.

Bugün yapılan aşı sonrasında yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı olarak geliştirilen aşıların güvenli olup olmadığı ve doğru etki yaratıp yaratmadığına dair detaylı incelemelerin yapılacağı bildirildi. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde görevli Dr. Anthony Fauci, “Her şeye rağmen aşının genel kullanımına başlanması için 12 ile 18 ay arasında bir süre var” bilgisini verdi.

Uzmanlar, Moderna Inc. isimli biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği aşının mRNA-1273 kod adıyla bilindiğini bilgisini paylaştı. Yapılan açıklamada, “Aşı olan gönüllülerin corona virüsüne yakalanma riski yok çünkü aşıda corona virüsü yok” ifadeleri kullanıldı.

Diğer taraftan daha önce Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Güney Kore’de de aşı yapım çalışmaları ile ilgili adımlar atılmıştı.

Araştırmayı yürüten Jackson, 18 ile 55 yaşları arasındaki sağlık gönüllülerin aşı olacağını açıklarken, “Kan örnekleri alarak, potansiyel yan etkilere bakacağız. Aşının bağışıklık sistemine etkisini inceleyeceğiz. Aşının ne zaman kamuoyu ile paylaşılacağı bilinmiyor, bu sebeple aşıyı deniyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)