Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Pozisyonlar ve teknikler

Bebeklerde gaz sancılarının nasıl geçeceği ebeveynler tarafından oldukça merak edilen konulardan bir tanesidir. Bebeğin rahatsızlık yaşamasına neden olan bu sancılar huzursuzluk olarak kendisini göstermektedir. Peki, bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Bebeklerde gaz nasıl çıkarılır? Pozisyonlar ve teknikler nelerdir? Bütün bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

SAĞLIK 16.08.2022, 13:43 17.08.2022, 12:25
Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Pozisyonlar ve teknikler

Anne ve baba olmak birçok kişi tarafından mutlulukla karşılanmaktadır. Ancak bebeğiniz büyürken yaşayacağı huzursuzluklar sizleri de zor duruma sokabilir. Bu zorluklardan bir tanesi ise gaz sancılarıdır. Bebekler biberondan beslenirken hava yutar bu şekilde gaz sancıları ortaya çıkar. Bebeklerde yoğunlukla gaz sancısı ilk 15 gün ile 3 ay aralığında görülmektedir. Peki, gaz sancısına ne iyi gelir? Gaz sancısı neden olur? Bebeklerde gaz nasıl çıkarılır? İşte detaylar…

Bebeklerde gaz sancısı neden olur?

Bebekler görülen gaz sancılarının ana sebebi biberonla beslenme ya da meme emme sırasında meydana gelen hava yutmadır. Bebek oluşan hava boşluklarını yutar, bu şekilde tüm hava sindirim sistemi içerisine dolar. Dışarı çıkması zor olan bu hava karın bölgesinde gaz sancılarının yaşanmasına ve bebeğin acı çekmesine neden olur. Bunun yanı sıra farklı nedenler bebeğin gaz sancısı yaşamasına sebep olabilir. İşte sebepler;

  • Çok sıcak veya çok soğuk hava,
  • Bebeğin devamlı olarak aynı halde yatması,
  • Bezin çok uzun süreler boyunca ıslak durması,
  • Düzensiz bir beslenme şekli,
  • Bebeklerin eylemlerine çok fazla kısıt getiren kundak sargısı,
  • Ek gıda takviyesine çok erken zamanlarda başlanması,
  • Su tüketiminin gerektiğinden fazla ya da çok az olması.

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısının olduğunu anlamak aslında oldukça basittir. Çoğunlukla ağlayarak kendisini ifade eden bebekler gaz sancılarını da bu şekilde anlatabilir. Bunun yanı sıra diğer belli edecek etmenler şunlardır;

Emme isteği olup çektiği sancıdan ötürü emme de güçlük çekmesi,

Dizlerini bükerek, karnına çekmesi ve ağlaması,

Karın bölgesinde şişlik ya da sertlik görülmesi.

Bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer?

Bebeklerde çoğunlukla gaz sancıları 3’üncü veya 4’üncü ayların ardından kendiliğinden bitmektedir. Bazı bebeklerde çok nadir olsa da 6’ıncı aya kadar sürebilmektedir.

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Bebeklerin bağırsak eylemlerini arttırmak, gaz çıkarmalarına yardımcı olacaktır. Bu şekilde bebeğin bağırsaklarında ki hareketlenme artar ve karnında meydana gelen şişkinlik rahatlıkla çıkabilir. Bunun için yapmanız gereken birkaç hareket bulunuyor.

Bebeğin karnını oval hareketlerle ovmanız gerekmektedir. Eğer bebeğin karnında bir şişkinlik bulunuyorsa, bağırsak kısmında gaz birikintisi olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bebeğinizi sırt üstü yatırmalısınız. Daha sonra belirli egzersizlerle gaz çıkışı sağlanmalıdır.

Bebeğin bacaklarını sanki bisiklet sürüyormuş gibi yaparak hareket ettirmelisiniz.

Bebeğin kollarını iki yana açmalı ardından göbek üzerinde birleştirmelisiniz.

Bebeklerde gaz çıkarma pozisyonları nelerdir?

Bebeğinizin gazını çıkarmanız için bazı pozisyonlar bulunmaktadır. Bu pozisyonlar sayesinde bebeğinizin gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

Oturur pozisyonda gaz çıkarma

Bebeğinizi kucağınıza alın. Daha sonra yüzü karşı tarafa bakacak şekilde hafifçe eğin. Bir elinizle bebeğin mide kısmına baskı yapın, aynı anda göğüs kafesini de saracak bir şekilde tutun. Bebeğin poposunu ise göbeğinize ya da bacağınıza yaslayın.

Diğer elinizle bebeğin sırtına hafif vurma ve ovma hareketleri yapın.

Omuza yaslama pozisyonunda gaz çıkarma

Bebeğiniz yüzü size dönük bir şekilde olmalıdır. Bebeğin başını omzunuza yaslayın. Daha sonra bir elinizle bebeğinizin poposuna dayan olun. Diğer elinizle de sırtını hafif hafif sıvazlayarak ovun. Birkaç defa kulunçlarının bulunduğu bölgeye aşağı yönlü hafif olacak şekilde minik minik vurun. Bebeğiniz dizlerini karnına kadar çekerse, gaz sancısının olduğunu anlayabilirsiniz. Siz hareketinize devam ederseniz bebeğiniz geğirme yoluyla gazını çıkaracaktır.

Dize yüz üstü yatırma pozisyonu

İlk günlerde bebekler, kafalarının kontrolünü sağlayamadığı için, yüz üstü yatırmak istediğiniz de bu pozisyona oldukça dikkat etmelisiniz. İlk olarak bebeğinizi yere yüz üstü gelecek şekilde yatırmalısınız. Sırtı kısmında sakin ve yavaş şekilde oval hareketler yapmalısınız. Belinin tam ortasına yaptığımız bu masaj, bebeğinizin rahatlıkla gaz çıkarması yol açacaktır.

Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri nelerdir?

Bebeğinizi çok sıkmamak kaydıyla kundak yapabilirsiniz. Bu durum bebeği anne karnındaymış gibi hissettirecektir. Bu işlem sonrasında bebeğiniz rahatlayacak ve daha kolay gaz çıkaracaktır.

Bebeğinizi sarıp kucağınızda yavaş bir şekilde sallayabilirsiniz. Bu sallanma tekniği de bebeğinize anne karnında gibi hissettirecektir. Sakinleşen bebeğiniz daha rahat bir şekilde gaz çıkarabilecektir.

Yorumlar (0)