Bebek kataraktına dikkat

Yeni doğan bebeklerin göz bebeğinde dikkat çeken grilik ya da beyazlık varsa bebeği bir göz hastalıkları uzmanına katarakt kontrolüne götürmekte yarar var.

SAĞLIK 14.11.2019, 10:52 14.11.2019, 10:54
Bebek kataraktına dikkat

Katarakt, önlenebilir körlük nedenleri içinde ilk sırada bulunuyor. Yaygın olarak yaşlılık hastalığı olarak bilinse de bebekler için de ciddi risk oluşturan bir hastalık.

Türk Oftalmoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Cinhüseyinoğlu, “Bebek kataraktının Türkiye'de görülme oranı 10 binde 3-5 arasındadır. Gerçekten büyük tehlikesi var, bebeğin, 8 ile 12 hafta yani 3 ay arasında mutlaka ameliyata girmesi gerekiyor.” diyerek konuyu açıkladı.

Doğumdan sonraki ilk haftalar kritik

Bebeklerde katarakt doğuştan veya doğumu izleyen 15 gün içinde gelişebiliyor. Ailelerin ya da çocuk doktorunun dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Cinhüseyinoğlu, “Bebeğin gözünde, bakışında bir anormallik hissederlerse göz bebeklerinde grilik,  beyazlık hissederlerse, bunun doğuştan katarakt lehine bulgular olduğunu düşünmeliler ve en yakın göz hekimine muayene ettirmeliler.” şeklinde konuştu.

Geciken tedavinin sonuçları ağır

Kataraktı olan bebeklerin sağlıklı bir şekilde görmesini sağlamak adına iki aşamalı bir operasyon yapıldığını ifade eden Doktor Necdet Cinhüseyinoğlu, “Burada en önemli şey geç kalmamak. Birilerinin; ‘bu çok küçük, daha erken, bebeği ameliyat ettirmeyin’ demesinden dolayı geç bırakılan hastalarımız var, bunlarda çok büyük problemler oluşabiliyor, çocuğu neredeyse sakat kalmaya kadar götürebiliyor.” sözlerini kaydetti.

Dr. Cinhüseyinoğlu, kalıcı bozukluklara neden olmamak adına göz kontrolü yaptırmaları konusunda aileleri uyarıyor.

Yorumlar (0)