Bayramda nasıl beslenmeliyiz? Uzmanından tavsiyeler

Ramazan Bayramı’na sayılı saatler kala bayram hazırlıkları da başladı. Her sene olduğu gibi bu sene de bayram ayında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri beslenme. Bayramda tatilin de etkisiyle insanların rehavete kapılarak aşırı beslendiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil bu durumun istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Bayramda nasıl beslenileceğine dair tavsiyelerde bulunan Oturakçıibogil sabah hafif bir kahvaltı ile güne başlayıp bol bol su içilmesi gerektiğini söyledi. Oturakçıibogil’ın diğer tavsiyeleri haberin ayrıntısında yer alıyor.

SAĞLIK 30.04.2022, 12:30 03.05.2022, 11:30
Bayramda nasıl beslenmeliyiz? Uzmanından tavsiyeler

Ramazan Bayramı’na sayılı saatler kala bayram hazırlıkları da yapılmaya başlandı. Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı’nda beslenmeye oldukça dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil bayramda sağlıklı beslenmeye yönelik de tavsiyelerde bulundu. Oturakçıbogil Ramazan’dan sonra rehavete kapılarak aşırı besin tüketiminin sağlık problemlerine yol açabileceğini dile getirdi.

İnsanlar tatilin de etkisiyle rehavete kapılıp aşırı beslenebiliyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, Ramazan ayı boyunca oruç tutan insanlarda günlük öğün sayısının azaldığını ve daha sonrasında gelen bayram günlerinde ise kimi zaman kahvaltının atlanarak börek, kızartma ve kavurma gibi ağır gıdalardan oluşan sofraların kurulduğunu, bu durumun ise özellikle sindirim ve kalp sistemlerinde sorunlar oluşturabileceğine dikkat çekti. Oturakçıbogil bayram süresince özellikle tatilin de etkisiyle insanların rehavete kapılıp aşırı besin tüketebileceğini bu durumun da can sıkıcı sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Oturakçıbogil bayram süresince sağlıklı beslenmenin ipuçlarını ise şu şekilde paylaştı:

Ramazan ayında oruç tutan insanlar öğün sayılarını azalttılar bu nedenle midelerinde küçülme gerçekleşmiş olabilir. Bu sebeple sabah erken saatlerde uyandığınız takdirde kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz. Ancak güne hafif bir kahvaltı ile başlayarak daha sonrasında ortaya çıkacak olan aşırı acıkmaların önüne geçebilirsiniz. Bu daha fazla yemek yemenize de engel olacaktır. Bunun yanı sıra öğün sayıları birden artırılmak yerine yavaş yavaş artırılmalı. İlk olarak kahvaltı ve akşam yemeği ile birlikte bir ara öğün ekleyip daha sonrasında öğün sayınızı artırabilirsiniz.

Besinler iyice çiğnendikten sonra yutulmalı

Artık Ramazan ayı sonra erdiği için yemek sonrasında uzun süre aç kalmanıza gerek kalmayacak. Bu nedenle yiyecekleri tüketirken mümkün olduğunca fazla çiğnemelisiniz. Eğer kısa süre içerisinde mideye aşırı miktarda yiyecek giderse sindirim enzimlerinin işi zorlaşacaktır. Bu da şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların oluşmasına yol açacaktır. Bu nedenle besinleri iyice çiğnedikten sonra tüketmelisiniz. Artık oruç tutmaya gerek kalmadığı için dilediğiniz zaman yemek yiyebilirsiniz. Bu nedenle porsiyonları birden büyütmenize gerek yok. Yemek yemeği doyduğunuz zaman bırakabilirsiniz.

Akşam saatlerinde ağır yiyecekler tüketilmemeli

Özellikle akşam saatlerinde sebze ağırlıklı beslenilmeli. Eğer tatlı yiyecekseniz bunu gündüz saatinde yemelisiniz. Bu şekilde beslenerek bayram boyunca da kilonuzu koruyabilirsiniz. Bunun yanı sıra vücudumuz Ramazan ayı boyunca su kaybetti ve bu kaybedilen suların geri kazanılması gerekiyor. Havalar da son dönemde iyice ısındı bu nedenle günlük su tüketiminizi artırmalı ve bunu bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Su içmede zorlanmanız halinde suyun içerisine limon ya da tarçın çubukları ekleyebilirsiniz.

Tatlı tüketimine dikkat edilmeli

Ramazan Bayramı ayrıca Şeker Bayramı olarak da anılıyor. Bu nedenle bayram denilince akla gelen ilk yiyecekler baklava gibi tatlılar oluyor. Ancak bu dönemde şerbetle yapılan ağır tatlıların yerine daha çok sütle yapılan ya da meyve ile tatlandırılmış hafif tatlıların tüketilmesi daha sağlıklı. Bu tercih diyabet sorunlarının ve kilo alımının da önüne geçecektir.

Kabızlık problemini ortadan kaldırmak adına bu gıdalar tüketilmeli

Ramazan ayı boyunca sıkça rastlanan kabızlık problemini de ortadan kaldırmak adına kabak, pazı ve semizotu gibi lifli sebzelerin yanı sıra yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi lifli tohum ve tahılları da mümkün olduğunca sofranıza eklemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra bol bol su içerek günlük hareketinizi de artırmanız gerekiyor.

Mor ve kırmızı meyvenin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli

Ramazan ay boyunca düşen bağışıklığın tekrar artırılması için şu anda da tam mevsimi olan mor ve kırmızı renkli meyvelerden ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden bol bol tüketmeniz gerekiyor. Biberiye, sumak, kekik ve çörek otu gibi baharatları da sofralarınıza ekleyerek yiyeceklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Özel beslenme durumuna sahip kalp, tansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerin rutin beslenme alışkanlıklarına devam etmeleri ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları halinde ise doktorlarına başvurmaları gerekiyor.

Yorumlar (0)