Bayramda bu uyarılara dikkat! “Ağır beslenmek halsizlik yapar”

Bayramda ağır besinler tüketmenin halsizliğe sebep olabileceğini belirten Diyetisyen Gülben Uç, misafirlere baklava gibi ağır tatlılar yerine sütlaç ya da meyveli tatlılar gibi daha hafif besinlerin ikram edilmesini tavsiye etti. 

SAĞLIK 02.05.2022, 11:50
Bayramda bu uyarılara dikkat! “Ağır beslenmek halsizlik yapar”

Ramazan Bayramı coşkusu tüm Türkiye’de yaşanmaya devam ederken, Diyetisyen Gülben Uç’tan bu süreçteki sağlıklı beslenme yöntemleri ile ilgili önemli uyarılar geldi. 1 ay boyunca tutulan oruçların ardından, özellikle sıcak havalarda ağır besinler tüketmenin vücuda zarar verebileceğini vurgulayan Uç, “Özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde baklava gibi ağır besinlerde kaçınmalıyız. Baklava yerine misafirlere sütlaç ya da meyveli tatlılar gibi daha hafif ikramlarda bulunmalıyız. Bu süreçte ağır beslenmek halsizlik yapar ve rehavet çökmesine sebep olabilir” ifadelerini kullandı. 

“Bayrama sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yaparak başlamak çok önemli”
 
Ramazan ayı sonrası dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Gülben Uç, “1 aylık bir sürenin ardından çoğu insanımız yeniden kahvaltı masasına oturunca istediği kadar yiyebileceği düşüncesine kapılıyor. Bu yanlış bir düşünce. Aşırı yemekten uzak durmalıyız. Bayrama sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yaparak başlamak çok önemli. Bayramda doğal olarak sık sık misafirliğe gitme durumuz oluyor. Sık sık baklavalarla, böreklerle karşılıyoruz. Bu da bir başka tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Evimizde ana öğün yemeğimizi yedikten sonra misafirliklere çıkarsak, kendimizi biraz daha kolay bir şekilde kontrol altına alabiliriz” şeklinde konuştu. 

“Baklava yerine sütlaç tercih edilebilir”

Evlere konuk olan misafirlere ağır besinlerin ikram edilmemesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Gülben Uç, “Bizler sağlıklı ve hafif besinler ikram edelim ki, onlar da sizden görüp aynı şeyleri kendi misafirleri için yapsın. Bayramda genellikle baklava ile karşılıyoruz mesela. Baklava ağır bir tatlıdır ve kalorisi oldukça yüksektir. Onun yerine sütlacı tercih edebilirsiniz. Sütlacı sevmiyorsanız, sütlü irmik tatlısı ikram edebilirsiniz. Yine buna ek olarak meyveli tatlılar yapılabilir. Bunlar baklavaya kıyasla daha hafif ve dengeli tatlılardır. Vücuda baklava kadar ağırlık yapmaz. Güzel bir meyve tabağı da oluşturabiliriz mesela misafirlerimize. Daha sağlıklı ve daha rahat bir bayram süreci geçirmemize çok yardımcı olur” dedi. 

“Sıcak havalarda ağır besinler tüketmek, bizde rehavet çökmesi doğurur”

Sıcak havalarda ağır besinler tüketmenin risklerine de değinen Gülben Uç, “Bu konuya özellikle vurgu yapmamız gerekiyor. Sıcak havalarda ağır besinler tüketmek, bizde rehavet çökmesi doğurur, halsizlik yapar. Koladan da uzak durmamız gerekiyor. Bizim için en değerli içecek, kesinlikli suyumuz. Bol bol su tüketelim. Çünkü sıcak havalarda en çok suya ihtiyaç duyuyoruz. Bazılarımız gün boyu dışarıda olduğu için su içmeyi çok ihmal ediyorlar. Misafirliğe gittiğimizde kola gibi asitli içecekler yerine su içmeyi tercih edersek, bizim için çok daha sağlıklı olur” ifadelerini kullandı.

“Bayram sabahı, kahvaltılarımızda sebzeli omlet yapabiliriz”

Kahvaltıda yenebilecek besinler hakkında da tavsiyelerini sıralayan Gülben Uç, “Bayram sabahı, kahvaltılarımızda sebzeli omlet yapabiliriz. Hem lezzetli hem de hafif bir başlangıç olur bizim için. Çeşit çeşit peynirlerimiz var, bunların arasından en beğendiğimizi tüketebiliriz. Çoğu insanımız gün içinde bol bol misafirliklere gidecekleri için zaten evlerinde olamayacaklar. Misafirliğe gittiğimizde mümkün olduğunca hafif yiyeceklerle bu süreci geçirmeye çalışalım. Akşam eve geldiğimizde de yağlı ve ağır et yemekleri yerine sebzeli tencere yemeklerini tercih edebiliriz. Bunun yanında yoğurt tüketimi yine oldukça sağlıklı bir seçim olur. Bu şekilde günlük kalori ihtiyacımızı dengelemeye çalışmalıyız” dedi. 

“Eğer misafirliğe gidilecek olan yer yürüme mesafesinde ise, mutlaka yürüyerek gidelim”

Gülben Uç, açıklamalarının son bölümünde şu ifadelere yer verdi:
“Son olarak da şunu eklemek istiyorum, eğer misafirliğe gideceğimiz ev yakınsa, mutlaka yürüyerek gitmeyi tercih edelim. Çünkü bayramda biz ne kadar uyarılarımızı dillendirsek de ister istemez yiyeceklere karşı bir yönelim oluyor. Eğer misafirliğe gidilecek olan yer yürüme mesafesinde ise, mutlaka yürüyerek gidelim. Hem yediklerimizi sindirme açısından hem de günlük egzersiz açısında çok daha sağlıklı ve faydalı olur. Bu uyarıyla birlikte bir kez daha tüm vatandaşlarımıza mutlu, keyifli ve en önemlisi sağlıklı bir bayram diliyorum. Ramazan Bayramı’nız kutlu olsun.”

Yorumlar (0)