Baş titremesine neden olan 6 hastalık

Günlük yaşantınızı büyük bir oranda etkisi altına alan baş titremesi, psikiyatrik hastalıklar, karaciğer hastalıkları ve merkezi sinir sistemi hastalıkları gibi durumlardan dolayı görülebiliyor.

SAĞLIK 23.10.2022, 15:04 24.10.2022, 17:18
Baş titremesine neden olan 6 hastalık

Tremor yani baş titremesi, bir duruşu aktif şekilde devam ettirirken ya da hareket halindeyken kontrol altına alınamayan titremelere denilmektedir. Yaygın olarak görülen tremor, nörolojik bir nedenden kaynaklanmaktadır. Genel olarak insanlar arasında duyulmamış bu hastalık, günlük yaşantının zorlaşmasına sebep olabilmektedir.

Tremor nedir, neleri etkiler?

Kişiler dinlenme duruşunun dışında bir duruşu sergilediğinde titreme tetiklenmektedir. Tremor, boyun, baş, çene ve ellerde görülürken nadir bir şekilde de gövdeyi etkileyebilir.

Tremor ses tellerine etki ettiğinde seste titreme meydana gelir. Tremor vücudun sol ve sağ taraflarını etkisi altına alabilir. Fakat diğer yerlere kıyasla benzer şiddette görülmez.

Baş titremesine sebep olan hastalıklar nelerdir?

Baş titremeleri çoğunlukla genel, uzuv ve gövde titremelerinin semptomlarından biridir. Bunlar Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gibi merkezi sinir sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hipertiroidizm ve psikiyatrik hastalıklardan kaynaklanabilir.

Wilson hastalığı ve diğer karaciğer hastalıkları

Vücutta bulunan bakır metabolizmasında oluşan bozukluk Wilson hastalığına neden olmaktadır. Bu durumda, bütün gövde, eller ve kafa titrer. Titreme çoğunlukla fırlatıcı ve yüksek genlikli olarak gerçekleşmektedir. Çeşitli psikiyatrik ilaçlar ve anti epileptik ilaçlar gibi bazı ilaçların içilmesine ek olarak ve zehirlenmenin bir sonucu olarak da titremeler oluşabilir.

Psikiyatrik hastalıklar

Psikiyatrik hastalıklar, korkuya, panik atak ve anksiyete çoğunlukla titreme de eşlik eder. Esas şekilde beyinciğin etkilendiği durumlarda titreme görülür. Buna denge ve yürüme bozuklukları da katılmaktadır. Psikiyatrik hastalıklara da yoğunlukla bu durum görülmektedir. Titremeler çoğunlukla stresli durum bittikten sonra bile kalabilmektedir.

Hipertiroidizm

Aşırı aktif şekilde tiroid, hipertiroidizm demektir. Tiroid hormonunun çokluğu yükselen kalp aktivitesine eşlik eder. Açık şekilde saldırganlık ve huzursuzluk görülmektedir. Kalıcı hipertiroidizm halinde, titremelerin yanı sıra şişkin gözbebekleri de görülebilir.

Parkinson hastalığı

Titremelerin en çok görülen sebeplerinden bir tanesi de Parkinson hastalığıdır. Hastalığın sebebi ise henüz tespit edilememiştir. Fakat hareketin düz olmasında önemli bir etken olan beynin belirli alanlarının tahrip olmasıyla alakalı olduğu bilinmektedir.

West sendromu

Tedavisi zor olarak bilinen ve bebeklik zamanlarında ortaya çıkan epilepsiler içerisinde West sendromu da bulunmaktadır. Bu semptomlar belirli yaşlarda görülmektedir. Çoğunlukla hasta bebeklerde belirli bir zaman aralığında ortaya çıkmaktadır. West sendromu sırasında sinsi bir atağı yaşandığında, bebek başıyla ani bir sallama eylemi gösterir yapar, elleri ve üst gövdesiyle öne doğru eğilir. Günlük olarak çok fazla görülmeyen bu tarz ataklar titremeye neden olabilir.

Musset sendromu

Baş titremeleri ile ilgili nörolojik bir alanda bulunmayan ve nadiren şekilde görülen Musset sendromudur. Bu semptom, aort yetersizliği sebebiyle görülmektedir ve her kalp atışıyla beraber başta bir sallama hareketi görülmektedir.

Yorumlar (0)