Baş ağrısının nedeni depresyon olabilir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Acil Servisi tarafından yapılan araştırmaya göre, baş ağrısı şikayetiyle hastanenin acil servisine başvuruların yüzde 8’i ağır olmak üzere yüzde 56’sına depresyon teşhisi konuldu.

SAĞLIK 30.05.2019, 11:35 30.05.2019, 11:39
Baş ağrısının nedeni depresyon olabilir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırma, acil servise baş ağrısı şikayetiyle başvuranların çoğunun depresyon geçirdiğini ortaya çıkardı.

Hastanenin acil servisine her gün yaklaşık 10 kişi baş ağrısı şikayetiyle başvurunca Acil Tıp Uzmanı Burcu Poyraz, DEÜ Acil Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı danışmanlığında tez çalışması yaptı.

HASTALARIN YÜZDE 56’SINDA DEPRESYONA RASTLANDI

Baş ağrısı nedeniyle başvuran ve araştırmayı kabul eden 18-85 yaş aralığındaki 273 hastaya depresyon ölçeği uygulandı ve bu hastalara ağrı kesici ilaçlar verildi.

Bilimsel çalışma, yaklaşık 3 ay sürdü. Bu çalışmanın sonucunda hastaların yüzde 8’i ağır olmak üzere toplam yüzde 56’sının, yani 153 kişinin depresyon geçirdiği anlaşıldı. Depresyonu olan hastaların ağrı kesici ilaçlara daha az yanıt verdiği belirlendi.

ŞİKAYET BAŞ AĞRSI, SEBEP DEPRESYON

Prof. Dr. Sedat Yanturalı, çalışmanın amacının acil servise baş ağrısı ile başvuran hastalardaki depresyon sıklığını tespit etmek olduğunu belirtti.

Acil servise baş ağrısı şikayeti ile gelen kişi sayısının fazla olduğunu vurgulayan Yanturalı, “Migren ve baş ağrısı arasındaki ilişki daha önce ortaya konmuştu. Hastalar acil servise baş ağrısı ile geliyor ama bunun altında depresyon var mı yok mu buna baktık. Depresyon hastalarında baş ve sırt ağrısı olabiliyor. Hastalar bunu tedavi etmeye çalışıyor. Söz konusu hastaların gerçek adresleri psikiyatri mi onu anlamak istedik. Şikayet baş ağrısı ama asıl sebep depresyon olabilir.” ifadelerini kullandı.

Dr. Burcu Poyraz, baş ağrısının düşme, beyin travması, tümörler gibi birçok nedeninin olabildiğini, bunun yanında nedeni bilinmeyen baş ağrılarının da mevcut olduğunu söyledi. Poyraz, dünya ortalamasına göre, baş ağrısı şikayetiyle gelenlerin yüzde 3 veya 4’ünde ise organik sebepler bulunduğunu belirtti.

Yorumlar (0)