Baş ağrılarının arkasında bu olabilir: Uzmanı uyardı!

Yaşamımızda ister istemez bazı konularda stres yapıyoruz. Hayatımızda meydana gelen olaylar karşısında stresimizi kontrol edemiyoruz. Bilindiği üzere stres birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Stresin gerilim tipi baş ağrısına neden olduğunu açıklayan Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Oğuzhan Onultan, sık sık bu durumun meydana gelebileceğini ifade etti.

SAĞLIK 28.02.2023, 11:05 01.03.2023, 08:57
Baş ağrılarının arkasında bu olabilir: Uzmanı uyardı!

Aşırı endişe ve stres yapmak hayatımızın istemesek bile bir kısmında bizleri etkisi altına alıyor. Yaşananlar stres yapmamıza neden olurken bu durum ise birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Gün içerisinde başımıza giren ağrıların ve migren ataklarının nedeni olarak ise stres gösteriliyor. Stres sebebiyle baş ağrılarının önüne geçmek üzere basit yaşam tarzı değişiklikleri rahatsızlığın önüne geçebiliyor.

“Başın etrafını kaplayan bir ağrı”

Endişe ve stres nedeniyle oluşan baş ağrısı çerçevesinde bilgilendirme sağlayan Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Oğuzhan Onultan, “Bilişsel/mental stres sonucunda gerilim tipi baş ağrıları ve migrenin ortaya çıktığı belirli çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Aşırı endişe ve stres, migren ve gerilim tipi baş ağrılarının tetikleyicisi olarak görülmektedir. İnsanlar arasında en fazla görülen baş ağrısı çeşidi gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu tip çoğunlukla hastalarca 'Başın etrafını kaplayan bir ağrı' şeklinde tanımlanmaktadır. Bu ifadeleri kafada doluluk, ağırlık hissi, şakaklarda basınç, kaslarda hassasiyet ve ağrı olarak seyreder” dedi.

Gerilim tipi baş ağrısı için ne yapılmalıdır?

Öte yandan kaygı bozuklukları, endişe ve korku sebebiyle meydana gelen, baskı ve stres altında olunduğunda tekrar eden, öğleden sonrasında daha sık şekilde meydana gelen şiddetli baş ağrılarının da ortaya çıkabileceğine işaret Onultan, söz konusu ağrıların “gerilim tipi baş ağrısı” şeklinde isimlendirildiğini ifade etti.

Gerilim tipi baş ağrısını geçirmek üzere yapılacakları açıklayan Onultan, “Çok fazla strese maruz kalınan hallerde tetiklenen ağrılar bulunuyorsa ağrı kesicilerden faydalanılabilir. Öte yandan yaşam tarzında gerçekleştirilecek ufak farklılıklar da ağrı oranını düşürecektir. Uzun sürede strese bağlı şekilde meydana gelen baş ağrılarının önüne geçmek adına gevşeme egzersizleri veya dayanıklılık sporları, temiz havada yürüyüşe çıkmak yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)