Bakan Varank açıkladı: “Yerli aşının faz-2 aşılamaları başarıyla tamamlandı” 

Bakan Mustafa Varank, faz-1 aşamasında kendisinin de gönüllü olduğu yerli aşının faz-2 aşılamalarının tamamlandığını duyurdu. 

SAĞLIK 13.08.2021, 13:25 13.08.2021, 16:30
Bakan Varank açıkladı: “Yerli aşının faz-2 aşılamaları başarıyla tamamlandı” 

Covid-19 karşısında en etkili aşıyı üretmek için çalışmalara devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı, Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel ve ODTÜ Profesörü Doktor Mayda Gürsel önderliğinde hazırlanan VLP aşısının klinik çalışmalarında bir aşama daha tamamlandı. Faz-1 aşamasında gönüllü olarak aşı yaptıran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, faz-2 aşamasındaki aşılamanın da bugün son bulduğunu açıkladı. 

TÜBİTAK destekliğinde yürütülen faz aşamaları ve yerli aşı için Bakan Varank, şunları bildirdi: “Dünyada uygulamaya giren ve hala üzerinde çalışılan farklı aşılar var. Bunlardan bazıları yenilikçi teknoloji barındırıyor. VLP aşı adayımız da inovatif yöntemle geliştirilen yenilikçi aşı adaylarından biri. VLP aşı adayımız, dünya genelindeki başarılı aşı çalışmalarından bir tanesi. Şu anda dünya genelince klinik aşamada olan 5 VLP aşı adayı var. Bunlardan biri Hindistan’da, biri Hollanda’da, ikisi Kanada’da ve bir tanesi de bizde.” 

“Potansiyele inandık” 

Varank: “Dünya geneliyle karşılaştırılma yapıldığında aşımızın büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. 27 Mart 2021’de başlayan ilk klinik denemelerde, faz-1 aşamasında, TÜBİTAK Başkanımız Hasan Mandal ve ben de gönüllü olarak aşı olmuştuk. Faz-1 aşaması başarıyla tamamlanan aşımızın faz-2 çalışması da bugün tamamlandı.” 

Faz-3 çalışmaları eylülde 

Varank: “VLP aşımızın faz-3 çalışmaları eylül ayında başlayacak. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk ya da yan etkiyle karşılaşmadık. Faz-3 aşaması için daha fazla gönüllüye ihtiyacımız olacak. Bir yandan da sağlık çalışanlarımız, büyük bir özveriyle aşılama çalışmalarını devam ettiriyor. Elbette herkesin aşı olmasını muhakkak istiyoruz. Fakat yerli aşı için bekleyenler olduğunu da biliyoruz. Yerli aşıyı bekleyenler, faz-3 aşaması için gönüllü olabilirler.” 



Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu 

Varank, konu ile ilgili ayrıntılı açıklamaları sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Varank, şu cümlelere yer verdi: “Gönüllüsü olduğum VLP aşısında önemli bir aşamayı daha tamamladık. Faz-2 aşaması da herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmadan sona erdi. Eylülde başlayacak olan faz-3 çalışmalarında yeterli gönüllü sayısına ulaşarak acil kullanım onayını almayı hedefliyoruz.” 

Türk aşısı, DSÖ listesine girdi 

Dünyada sayılı olarak bulunan VLP teknolojisini içeren Covid-19 aşısı, 30 Mart 2021 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı adayları listesine girmişti.  

Faz-1 aşamasında 36, faz-2 aşamasında 349 gönüllü vardı 

Bakan Varank ve TÜBİTAK Başkanı Mandal, yerli aşının faz-1 aşamasında gönüllü olmuş ve bu aşamada toplam 36 kişiye aşı yapılmıştı. Aşama, 2 enfeksiyon uzmanı, 1 immünolog, 1 farmakolog ve 1 istatistik uzmanı tarafından yakından izlendi. Bağımsız Veri İzleme Komitesi, faz-1 aşamasında herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını belirterek faz-2 için başvuruda bulundu. 

Faz-2 çalışma onayını 26 Haziran’da alan aşı geliştiricileri Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi ile Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde toplam 349 gönüllüyle aşılamayı başlattı. Bu aşamada aşılar, iki doz olarak yapıldı. 8 Ağustos’ta tamamlanan faz-2 aşılamalarının sonuçları ise Bağımsız Veri İzleme Komitesi tarafından bugün duyuruldu. 

Faz-3 aşaması dosyasının, eylülün üçüncü haftasında teslim edilmesi planlanıyor. 



Aşı, virüsü taklit ediyor 

VLP aşıları, içerisinde bulunan virüs benzeri parçacıklar ise virüsü taklit ediyor fakat bunu vücutta enfeksiyon oluşturmadan yapıyor. Bu parçacıklar, bağışıklık tepkisi uyandırıp bağışıklık sistemini harekete geçirerek antikor üretilmesine vesile oluyor. Yerli VLP aşı adayının diğer VLP aşılarından farklı olan kısmı ise içerisinde virüsün 4 yapısal proteininin de bulunması. Bu proteinler, aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu özellik sayesinde yerli aşı adayının virüse karşı çok daha etkili olacağı öngörülüyor. 

Yorumlar (0)