Bakan Koca’dan ilaç sıkıntısı açıklaması: “Normale döneceğiz”

İlaç bulma sıkıntılarında büyük bir düşüş görüldüğünü ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "3-4 hafta içerisinde normal hale döneceğiz." dedi.

SAĞLIK 27.12.2022, 14:08 27.12.2022, 14:33
Bakan Koca’dan ilaç sıkıntısı açıklaması: “Normale döneceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dün toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Koca, ilaç temininde görülen sorunlara değindi.

"Sıkıntı yaşanan 950 ilaç, şu an 154'e kadar düştü"

İlaç tedariki konusunda önemli adımlar atıldığına işaret eden Koca, "İlaçlar hakkında kur revizesi sağlanarak Resmi Gazete'de paylaşıldı. Öte yandan pazarda yeterli oranda ilaç elde edilene kadar bir zaman içerisinde ilaçların dış satımını durdurduk. Bu durumun haricinde piyasanın bütün paydaşlarını bir araya getirdik ve sıkıntıyı ele aldık. Tedarik sıkıntılarını inceledik. Atmış olduğumuz bu adımlar konusunda 950 kadar ilacın sektörde olmadığını veya daha az olduğunu ifade etmiştik. Sektörde yer alan 7 bin kalem ilaç içerisinde az olan 950 ilacın, mevcut durumda 154'e kadar indiğini ifade edebilirim. 3-4 hafta içerisinde normal hale geleceğini bekliyoruz.

Antibiyotikler ile ilgili genel bir rağbet yükselişi bulunuyor. Mevsim sebebiyle hastalıkların çoğalması tahmin edilerek geçtiğimiz seneye kıyasla bazı antibiyotik türlerinin imalatında yüzde 29'luk bir talep artışı görüldü. Antibiyotik arzı ise bu oranın üstünde meydana geldi. Fakat ilerleyen 3-4 hafta içerisinde imalat noktasında daha önemli miktarda artış görülecek ve sorunun düşüşe geçtiğini beraber göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)