Bakan Koca’dan 6 soruda “Ek Ödeme Yönetmeliği” açıklaması

Ek Ödeme Yönetmelik ile ilgili akıllara takılan soruları cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Getirilen yeni yönetmelik ile beraber döner sermaye almayı hak eden herkese temel ek ödeme sağlanacak. Sağlık personellerine sağlanan her ödeme tutarı ayrı ayrı gerçekleştirilecek, hiçbiri öbüründen mahsuplaşılmayacak" diye konuştu.

SAĞLIK 17.08.2022, 10:09 17.08.2022, 12:08
Bakan Koca’dan 6 soruda “Ek Ödeme Yönetmeliği” açıklaması

Sosyal medya hesabı üzerinden geçtiğimiz hafta açıklanan yönetmelik ile ilgili akıllara takılan soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni düzenleme ile ilgili detaylı bilgilendirme sağladı. Yönetmelikle alakalı sorular ve cevapları ise şu şekilde:

Soru: “Daha önce kullanılan “performans sistemi” tamamıyla kaldırıldı mı?”

Cevap: “Performans sistemine göre ek ödeme sistemi tamamıyla kaldırıldı. Getirilen yeni yönetmelikle beraber döner sermaye durumunu hak eden bütün kişilere taban ek ödeme sağladı. Hastanelerimizde ise bunun yanı sıra, kaynak kullanım durumu, finansal devam edilebilirlik ile personellerin klinik ve bireysel iş yükleri, vazife tanımları ve görev sağladıkları hizmet ve birimin elde edilme tutarları da göz önüne alınarak değişen oranlarda teşvik ödemesi sağlanacak.”

Soru: “Taban ve sabit ödemesi tümel bütçeden ayrılmıyor ve emekliliğe yansımıyor mu?”

Cevap: “Taban ödeme ve sabit ödemelerinden emeklilik primi alınmıyor. Kesilme durumunun emekliliğe herhangi bir katkısı olmuyor. Haziran 2022 tarihinde oluşturulan 7411 Sayılı Kanun ile beraber doktorların emekli ödemesi, 2008 yılından sonrasında göreve başlayanları da içerisine alacak şekilde prime bağlı olmaksızın yükseltildi.”

Soru: “Sözlü olarak ‘Mahsuplaşma tamamıyla kaldırıldı.’ şeklinde ifade ediliyor. Ancak metinde “mahsuplaşma” kelimesi bulunuyor. Bu durum sizce de çelişki değil mi?”

Cevap: “Sağlık personellerine sağlanan her ödeme işlemi ayrı ayrı gösterilecek, herhangi biri diğerinden mahsuplaşılmayacak. Söz konusu “mahsuplaşma” kelimesi, merkezi idare bütçesi ve döner sermaye hesabı arasında oluşan teknik bir durum ile ilgilidir. Sağlık personelleri adına pratikte bir manası yoktur.”

Soru: “Taban ödeme ifadesi ile belirtilen bölümün yoğunluğu genel ödeme sabit mahsuplaşmasına mı gidiyor?”

Cevap: “Hayır. Bu şekilde bir olay söz konusu değildir. Geçmiş dönemlerde performans ödemesi içerisinde döner sermayeden sağlanan sabit ek ödemeler, merkezi idare bütçesi üzerinden maaşa katılarak verilecek. Fakat mahsuplaşma, bu miktarların muhasebeleştirilmesiyle alakalı bir konudur, kişilerin ödemeleri ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.”

Soru: “İzin kullanım durumlarında, taban ek ödemesinde sağlanan paradan bir kesinti yapılacak mı?”

Cevap: “Senelik iznin 12 günü içerisinde herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bunun yanı sıra hastalık sebebiyle raporlu olduğunuz günlerde de bir kesinti olmayacak.”

Soru: “Teşvik ödemelerinde kimlerin faydalanabileceği hususu ile ilgili bir tartışma bulunuyor. Teşvik ödemesinden kimler yararlanacak?”

Cevap: “Teşvik ödemesinden üçüncü ve ikinci basamaktaki sağlık kuruluşlarında vazifede olan sağlık personelleri yararlanacak.”

Yorumlar (0)