Bakan Koca: Vuhan'dan gelen hastayı Çin'e sevk ettik!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da gözlem altına alınan Çin uyruklu turiste ilişkin, "Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de hastaneye başvuran Çin uyruklu kişi Vuhan'dan geldiği öğrenilince izole edildi. Şüpheli vaka olarak gördüğümüz hastayı, ülkesine dönme talebi üzerine özel ambulans ve sağlık personelimizle Çin'e gönderdik. Şüpheli vaka her ne kadar ülkesine dönmüş olsa da temasta olduğu kişileri taramadan geçiriyoruz." dedi.

SAĞLIK 24.01.2020, 14:06 24.01.2020, 14:44
Bakan Koca: Vuhan'dan gelen hastayı Çin'e sevk ettik!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'de ortaya çıkarak hızla yayılan koronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, İstanbul'daki Süreyya Paşa Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gözlem altınan alınan Çin uyruklu turiste ilişkin, "Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de hastaneye başvuran Çin uyruklu kişi Vuhan'dan geldiği öğrenilince izole edildi. Bu konuda bilgi kirliliği var. Çift olduğu söylendi, domuz gribi olduğu söylendi. Kadın hasta, Süreyya Paşa Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gözlem altına alındı." ifadelerini kullandı. 

"Özel ambulans ve sağlık personelimizle gönderdik"

Kadın hastanın Çin'den birlikte geldiği yolcuların hiçbirinde bulguya rastlanmadığını belirten Koca, "Diğer yolcular döndü, bu yolcu ise 36 saat gözlem altında tutuldu. Klinik bulgularında herhangi bir bozulma gözlenmedi. Şüpheli vaka olarak gördüğümüz hasta ülkesine dönme talebi üzerine özel ambulans ve sağlık personelimizle Çin'e gönderdik." diye konuştu.

Koca, şüpheli vakanın ülkesinde dönse de temasta olduğu kişilerin taramadan geçirildiğini kaydeden Koca, "En ufak bir şüpheye mahal vermek istemiyoruz." dedi.  

"DSÖ acil durum ilan edilmesi için erken olduğunu söyledi"

Koronavirüs salgınına karşı havalimanları başta olmak üzere tüm hazırlıkların tamamlandığını aktaran Koca, "Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan edilmesi için erken olduğunu söyledi. Biz risk değerlendirme toplantısı yaptık. Kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemlerimizi hayata geçirmeye başladık. Uluslararası kurumlarla işbirliği içinde takip ediyoruz. Bir rehber hazırlayarak bugün yayınldık." açıklamasını yaptı. 

"Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taranmasına başladık"

Koca, liman ve havalimanlarında sürekli sağlık personeli bulundurulduğuna dikkat çekerek, "Çin'den gelen uçuşlar için bulaşıcı hastalık önlemlerini devreye soktuk. Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taranmasına başladık. Herhangi bir şüpheli vakaya rastlamadık. Sıradan bir gripte de benzer bulgular olabilir." şeklinde konuştu.

"Zatürre ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor"

Vatandaşların paniğe kapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayan Koca, "Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü olabiliyor. İleri durumlarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ bulaşma hızının diğer hastalıklara göre oldukça düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı düşük. Eller sıklıkla yıkanmalı. Herhangi bir bulguda vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, bilinen gribe göre koronavirüsün bulaştırıcılığının daha düşük olduğunu da ekledi. 

Yorumlar (0)