Bakan Koca'nın sırrı tek bir sözcükten ibaret: Pathos!

Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadeledeki başarısının sırrını, "Pathos" gücü ile açıkladı. Müftüoğlu, "Pathos" sözcüğünün "duygusal ikna/duygulara hitap edebilme gücü" anlamına geldiğini ifade etti.

SAĞLIK 23.05.2020, 09:27 23.05.2020, 11:24
Bakan Koca'nın sırrı tek bir sözcükten ibaret: Pathos!

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesini başarılı bir şekilde sürdürüyor.

Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başarının sırrını anlattı. Müftüoğlu, bu sırrın tek bir sözcükten ibaret olduğunu ve o sözcüğün de "Pathos" olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık Bakanı’nda mükemmel bir 'pathos gücü' var. Peki, pathos ne? Ne anlama geliyor?

Ünlü filozof Aristoteles, “ikna meselesi” söz konusu olduğunda başarıyı üç şeye bağlarmış:

1. PATHOS: Duygusal ikna/duygulara hitap edebilme gücü.

2. ETHOS: Güven verme/güvenirlilik sağlayabilme kabiliyeti. 

3. LOGOS: Doğru, mantıklı ve istatistiksel verilere dayanarak rakamlarla ikna etme yeteneği"

Üç maddeden etkili olanın "Pathos" gücü yani "duygusal açıdan ikna edebilme gücü" olduğuna dikkat çeken Müftüoğlu, "Yazara göre o gücün oranı yüzde 60’ları buluyor. Pathosu yüzde 25 ile logos, yani 'kanıtlar ve verilerle (rakamlar ve istatistiklerle)' ikna edebilme yeteneği izliyor. Ardından da yüzde 10 ile 'ethos/güven verme kabiliyeti' geliyor. Bana göre ilk ikisi olunca üçüncüsü, yani güven zaten vazgeçilmez bir duygu olmak, kendiliğinden gelmek zorunda." değerlendirmesinde bulundu. 

"Duygusal ikna gücü yüksek"

Müftüoğlu, "Sağlık Bakanımızın hepimizde uyandırdığı o çok güçlü 'güven duygusu'nun gizli gücü bence de onun samimiyetiyle başardığı 'duygusal ikna gücü' yüksekliğidir. Salgında gösterdikleri yüksek başarı nedeniyle Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın, Bilim Kurulumuz ve sağlık ordumuzun bayramlarını 'kalben' kutluyorum." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)