Bakan Koca: İran sınırını kapatma konusunda gecikmedik!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, İran sınırını kapatma konusunda geç kalınmadığını ve oradan gelen herkesin sağlık taramasından geçirildiğini ifade etti. 

SAĞLIK 24.02.2020, 10:10 24.02.2020, 10:26
Bakan Koca: İran sınırını kapatma konusunda gecikmedik!

Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 594'e ulaştı. Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 150 kişi hayatını kaybetti, 409 yeni vaka tespit edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a, İran'da hızla yayılan koronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Koca, "İran sınırını kapatmakta biraz geç kalmadınız mı? Gelen gelmedi mi bu süreçte?" sorusuna "Hayır. Gecikme yok. Çünkü biz iki gündür bütün önlemleri almıştık zaten." yanıtını verdi. 

"Herkes sağlık taramasından geçirildi"

Karayolu, havayolu ve demiryolu ile İran’dan gelen herkesin sağlık taramasından geçirildiğini kaydeden Koca, "Termal kamera kontrolünün ötesinde bir kontroldü yaptığımız. Sağlık kabinleri oluşturduk, hekimlerimiz görev aldı ve pasaport kontrolünden geçen herkes sağlık taramasından geçirildi. Şüpheli olanları, yani soğuk algınlığı belirtisi olanları içeri almadık. Bu belirtileri taşıyan Türk vatandaşlarını ise gözlem altına aldık." ifadelerini kullandı. 

"Kum'dan gelenleri baştan beri içeri almıyoruz"

"İran’da vakanın ortaya çıktığı yer Kum kenti mi?" sorusuna Koca, "Evet. Vakanın kaynak yeri orası... Kum kentinden gelenleri en baştan beri içeri almıyoruz." karşılığını verdi. 

Koca, "Kum kenti, İran makamları tarafından karantinaya alındı mı?" soru üzerine şunları söyledi:

"İki gün önce İran Sağlık Bakanı’na 'Kum kenti dışında virüs için başka bir kaynak düşünüyor musunuz?' dedim. 'Hayır' dedi. Tahran’da ve başka bazı şehirlerde de rastlanmış ama hepsi Kum kenti kaynaklı... Yani Kum kenti dışında salgına kaynaklık eden bir bölge yok. Kum kentinin Vuhan gibi karantinaya alınması gerekiyordu. Bunu İran Sağlık Bakanı’na söyledim. 'Eğer Kum’u karantinaya alırsanız sınırı kapatma önlemi almamıza gerek kalmaz' dedim. Fakat İran Sağlık Bakanı, 'Karantinaya alamayız' dedi. Biz de bunun üzerine sınırı kapatmak zorunda kaldık."

"Salgının boyutunun yüksek olma ihtimali var"

İran sınırının ne zamana kadar kapalı olacağına yönelik soruya Koca, "İran’daki salgının kontrol altına alınıp alınmadığına bakacağız. Buna göre karar vereceğiz." yanıtını verdi.

Koca, İran’daki salgının boyutunun ne olduğuna ilişkin soruya "Boyutlarının yüksek olma ihtimali var." karşılığını verdi. 

"İran da Kum’u karantinaya alsaydı bu önleme gerek kalmayacaktı"

"İtalya’da ortaya çıktı virüs olayı... Orasıyla ilgili neden bir önlem alınmıyor?" sorusu üzerine Koca, "İtalya virüsün çıktığı bölgeyi karantinaya aldı. Doğru yaptı. Çin de Vuhan’ı karantinaya almıştı. O da doğru yaptı. İran da Kum’u karantinaya alsaydı bu önleme gerek kalmayacaktı." dedi. 

"Gelen bütün vatandaşlarımız 14 gün gözlem altında tutulacak"

İran’daki Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin Koca, "İran’daki Türk vatandaşlarımız arasında gelmek isteyenleri Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Türkiye’ye getireceğiz. Bunun bütün planlamalarını yaptık. Gelen bütün vatandaşlarımız 14 gün gözlem altında tutulacak." ifadelerini kullandı. 

"Türk vatandaşlarının gitmelerine izin verilmiyor"

Türkiye’den İran’a gitmek isteyen Türk vatandaşlarına izin verilmediğini aktaran Koca, "Göndermiyoruz. Ama mesela Türkiye’de bulunan İranlılar ülkelerine dönmek isterlerse gidebilirler." diye konuştu. 

Yorumlar (0)