Bakan Koca'dan 'Uçakta maske zorunlu mu?' sorusuna cevap!

Toplu taşıma ve sağlık kuruluşları haricinde maske kullanım zorunluluğunun sona erdiğini açıklayan Sağlık Bakanı Koca, "Bu kapsama, uçaklar ve eğitimde kapalı alanlar dahil olmak üzere bütün kurumlar da girmiş olur" sözlerini kullandı. Koca, bundan sonraki dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları hissedenlerin maskesini mutlaka takması gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 27.04.2022, 15:13
Bakan Koca'dan 'Uçakta maske zorunlu mu?' sorusuna cevap!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kapalı alanda maske zorunluluğunun kaldırılmasının ardından açıklamalarda bulundu. 

“Maske kullanımı gönüllülük esasıyla sürecek”

Koca, şöyle konuştu: "Maske kullanımı sağlık kuruluşları ve ulaşım haricinde gönüllülük esasıyla devam edecektir. 65 yaş üzeri ve diğer kırılgan kesimleri korumakla sorumluyuz. Hatırlatma dozları kesinlikle ihmal edilmemeli. Riskin olduğu yerlerde kendilerini maskeyle korumalılar. Ayrıca halsizlik, burun akıntısı ve öksürük gibi bir üst solunum yolu enfeksiyon semptomu olan kişiler, maskelerle çevredekileri korumalılar. Vatandaşlarımıza hassasiyet göstermelerini yeniden hatırlatmak istiyorum."

"Maske kullanım zorunluluğunun uçaklarda da geçerli olup olmadığı” şeklinde sorulan soruya cevap veren Bakan Koca, vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar sadece sağlık kuruluşları ve toplu taşımada olmak üzere maske kullanımının devam ettiğini, onun haricinde hiçbir yerde maske kullanım zorunluluğu olmayacağını söyledi. Bakan Koca, "Dolayısıyla uçaklar ve eğitimde kapalı alanlar da başta olmak üzere bütün kurumlar bunun içine dahil olmuş olur" dedi.

“Enfeksiyon belirtisi mevcutsa maske takılmalı”

Maskelerin kullanıldığı süreçte influenzanın görülmediğini, bundan sonraki aşamada da üst solunum yolu enfeksiyonu semptomu hissedenlerin maskesini mutlaka takması gerektiğini söyleyen Koca, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu alışkanlığımız olmalı. En riskli olan yaş grubu, ek hastalığı olan ve ileri yaş vatandaşlarımız. Kronik rahatsızlığı olan, immün yanıtı baskılanmış ileri yaş vatandaşlarımızdan söz ediyoruz. Vefat edenlerin ortalama yaşı şu an 78 oldu. Bu sebeple ileri yaş büyüklerimizi korumak adına herhangi bir enfeksiyon semptomu varsa mutlaka maske takmalıyız.”

Yorumlar (0)