Bakan Koca açıkladı: Türkiye'de bir ilk

Bursa Şehir Hastanesi'nde, kalbinde delik olan bir hastanın, dünyada sayılı ülkemizde ise ilk defa kullanılan bir yöntemle karaciğerinden delik açılarak operasyon geçirdiği bildirildi.

SAĞLIK 08.06.2022, 00:52 08.06.2022, 14:53
Bakan Koca açıkladı: Türkiye'de bir ilk

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, kalbinde delik olan Nimet Özdemir, Bursa Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen incelemelerin akabinde kalbe giden bir damarın normal olmayan bir seyir göstermesi sebebiyle klasik yöntemlerle tedavi edilemedi.

Özdemir, 'Transhepatik ASD' ismi verilen, karaciğerde açılan bir tünel ile kalbe ulaşılıp, söz konusu deliğin kapatılması yöntemiyle operasyon geçirdi.

Doç. Dr. Hakan Erkan ve Dr. Süleyman Bekirçavuşoğlu'nun gerçekleştirdiği ameliyat, ülkemizde bu yöntemle yapılan ilk ameliyat olurken, bunun dünyada da çok az örneği bulunduğu kaydedildi.

Yönteminin ayrıntıları

Doç. Dr. Erkan, hastanın kalbinde bulunan deliğin iki kalp kulakçığının arasında konumlandığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Klasik tedavide kasıktaki damardan giriliyor ve şemsiye yöntemi kullanılarak delik kapatılıyor. Nimet Hanım'ın şanssızlığı ise bu damarda normal olmayan bir seyrin görülmesiydi. Süleyman Bey ile birlikte Transhepatik ASD metodunu uygulamakta karar kıldık. Hastamızın karaciğerini ufak bir iğneyle deldik ve kalbe ulaşarak deliği kapattık."

Dr. Bekirçavuşoğlu ise gerçekleştirdikleri işlemin cilt üzerinde yarım santimetre uzunluğundaki bir kesi ile karaciğeri delerek kalbe erişmek olduğunu, ameliyatı problemsiz bir şekilde tamamladıklarını belirtti.

Fahrettin Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Koca da bir hastanın ülkemizde ilk defa karaciğerde açılan tünel üzerinden kalbe ulaşılarak tedavisinin sağlandığını bildirmişti.

Koca, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Dünyada sayılı, ülkemizde ilk. Bursa Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonda, kalbinde delik olan bir hasta klasik metot yerine karaciğerde açılan bir tünel ile kalbe ulaşılıp, deliğin kapatılmasıyla tedavi edildi." ifadelerini kullanmıştı.
 

Yorumlar (0)