Bakan Koca açıkladı: 20 yaş üstüne aşılama ne zaman bitecek?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, Türkiye'de aşı sorununun BioNTech ile yapılan anlaşmayla çözülmesi nedeniyle gelecek aşılarda ikinci doz için stok yapılmadan yirmi yaş üstü herkesin haziranda aşılanacağını belirtti.

SAĞLIK 22.05.2021, 12:28 23.05.2021, 11:54 Hanife
Bakan Koca açıkladı: 20 yaş üstüne aşılama ne zaman bitecek?

Bilim Kurulu Toplantısında BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin ile birlikte, Türkiye'ye 120 milyon doz aşı geleceğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gelecek olan bu aşıyla  “Türkiye'nin aşı sorunu bitmiştir" demişti. Bu açıklamaların ardından 20 yaş üstü herkesin aşılaması ne zaman bitecek sorusu kafalara takılmıştı, Bakan Koca açıklık getirdi.

Yani açıklamalarda bulunana Bakan Koca, şuana kadar Türkiye'ye gelen koronavirüs aşılarının ikinci dozlar için yedeklendiğini ve belli bir süreden sonrada yedeklenen o aşıların yapıldığını belirterek, Haziran ayında Almanya’dan gelecek olan 30 milyon koronavirüs aşısı için böyle bir tatbik olmayacağını söyledi.



30 milyon doz aşı, 30 milyon yapılacak

 “30 milyon aşıyı, 30 milyon vatandaşımıza yapacağız.” diyen Bakan Koca, BioNTech’in birinci dozunun, %78 oranında bir koruma sağladığı için Türkiye’ye önemli bir kazanım getireceğini bu sayede yaza daha güvenli girilmiş olacağının altını çizdi.

İkinci doz aşılarının ise ikinci parti aşıların gelmesiyle yapılacağını aktaran Bakan Koca, böylece birinci dozu vurulmuş olanların, ikinci dozu temmuz ayında vurulmuş olacağını söyledi. Koca buna ek olarak daha önce söylediği “Haziranda 50 yaş üstü aşılanacak” açıklamasını “Haziranda 20 yaş üstü herkes aşılanacak" olarak değiştirdi.

Bakan Koca, 120 milyon doz aşı anlaşmasına yönelik yaptığı değerlendirmede, Sinovac ve Sputnik’le daha önce yapılan bir anlaşma gereği oradan gelecek bir aşı olduğunu ve onları da beklediklerini ancak beklenen o aşıların hiç gelmese bile Türkiye’nin bu sorunun çözüldüğünün altını çizdi.

Yorumlar (0)