Bakan Koca: ABD bizden tedavi protokollerini istedi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile toplantının düzenlendiği gün ABD Sağlık Bakanı Alex Azar ile görüştüğünü belirtti. Bakan Koca, "Tedavi yöntemlerimizle ilgili olarak, 'Sizin erken dönemde belirlediğiniz yöntemlerin geçerli olduğunu, biz yeni yeni görmeye başladık' dedi ve bizden tedavi protokollerini istedi." açıklamasını yaptı. 

SAĞLIK 02.05.2020, 09:59
Bakan Koca: ABD bizden tedavi protokollerini istedi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.

Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile düzenlenen toplantıda yaşananlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

"Bu kadar vakaya rağmen hastane yükümüzün az olmasından etkilendiler"

Koca, "Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Ghebreyesus başkanlığında iki saate yakın süren bir toplantı oldu. 12 dakikalık bir sunum yaptık toplantıda. Toplantıdan sonra ben sosyal medyada Türkçe, 'Başarılarımızı anlattık, Türkiye’nin sunumu ilgi gördü' diye yazdım. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, bu mesajı takipçileriyle paylaşarak söylediğimize onay vermiş oldu." ifadelerini kullandı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Türkiye'deki 3 şeyden etkilendiğini aktaran Koca, "Bu kadar vakaya rağmen hastane yükümüzün bu kadar az olması... Bundan etkilendiler. Zatürreye dönüşme oranının yüzde 64’ten yüzde 12’ye düşmesi... Bundan etkilendiler. Yoğun bakıma geçiş sayısının ve yoğun bakımda kalış süresinin azalması... Bundan da etkilendiler." dedi. 

"Bir dedektif gibi iz sürüyoruz"

Koca, Türkiye'nin filyasyon yöntemini uygulayan tek ülke olduğunu belirterek, "Noktasal hedeflere yöneliyoruz, pozitif olanı tespit edip izole ediyoruz, gerekirse tedaviye başlıyoruz. Bir dedektif gibi iz sürüyoruz. Temaslıları buluyoruz, temaslıların temaslılarını buluyoruz. Biz bu yöntem sayesinde İstanbul’da salgını gerilettik. İstanbul ne Vuhan’a benzer ne New York’a... İstanbul’da salgını kontrol almanın tek yolu buydu." diye konuştu. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile toplantının yapıldığı gün ABD Sağlık Bakanı Alex Azar ile de görüştüğünü aktaran Koca, "Ben daha anlatmadan, 'Nasıl yaptınız?' diye sordu. Ben de anlattım. Özellikle tedavi yöntemlerimizle ilgili olarak, 'Sizin erken dönemde belirlediğiniz yöntemlerin geçerli olduğunu, biz yeni yeni görmeye başladık' dedi ve bizden tedavi protokollerini istedi." açıklamasını yaptı. 

"Çalışma hayatında bulunanlara yönelik testleri sürdüreceğiz"

Koca, organize sanayi bölgelerinde testlere başladıklarını kaydederek, "Buralarda çalışanların tümüne test yapacağız. Bugün mesela Gebze’deki organize sanayi bölgesinde 3500’e yakın test yaptık. Çalışma hayatında bulunanlara yönelik bu testleri sürdüreceğiz." dedi.

Yorumlar (0)