Bakan duyurdu! Aşı oranları yüzde 98'e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlık Bakanlığı olarak önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96'dan 98'e çıkardık." ifadesini kullandı.

SAĞLIK 12.11.2019, 14:54
Bakan duyurdu! Aşı oranları yüzde 98'e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Sunumunda aşı reddine değinen Koca, şunları kaydetti:

"Aşı reddinin dünyada ve ülkemizde tartışıldığı bir dönemde, önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96'dan 98'e çıkardık. Yürüttüğümüz çalışmalarla, BCG aşısında oranımızı yüzde 93'ten, 96'ya; 5'li karma aşıda ise yüzde 96'dan 98'e yükselttik. Aşı, bulaşıcı hastalıklardan korunmada en etkili araçtır. Sadece bireyi korumaktan öte tüm toplumun sağlığı için de kilit rol oynamaktadır. Genişletilmiş bağışıklama programı çerçevesinde 13 antijen ile en geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasındayız. Nüfus büyüklüğüne oranla aşılama başarısında dünyadaki liderliğimizi korumaktayız."

"Pilot uygulamaya başlandı"

Koca, bu yılından başından beri yaş, meslek ve altta yatan hastalığa bağlı riskler ile riskli temas sebebiyle risk grubu erişkinlerin de aşılandığını kaydederek, 24 binden fazla aile hekimi ve yine aynı sayıda aile sağlığı çalışanı ile Türkiye genelinde her vatandaşın sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet verildiğini söyledi. 

Bağışıklama ve anne-çocuk sağlığı hizmetlerinde yakalanan başarının aile hekimleri aracılığıyla kuvvetli bir şekilde devam ettirileceğini vurgulayan Koca, dört ilde obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon takibinde pilot uygulamaya başlandığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, sağlıklı hayat merkezi sayısının ekim ayı itibarıyla 196'ya çıkarıldığını belirterek, aile hekimlerinin hizmet alanını güçlendirecek olan bu merkezlerin, hastanelerdeki yığılmayı azaltma hususunda önemli bir adım olacağını kaydetti. 

Yorumlar (0)