Bahar yorgunluğuna iyi gelen 10 gıda

Mevsim sıcaklıklarının artmasıyla birlikte başlayan sürekli uyku isteği, halsizlik, yorgunluk, depresif ruh hali ve ağrılar bahar yorgunluğundan kaynaklanabilir. Tüm bu durumların etkisinden kurtularak bahar mevsimine daha dinamik bir başlangıç yapmak ise mümkün. Uzmanların bahar ayında tüketmesini önerdiği 10 gıda ile daha dinamik ve keyifli günler geçirebilirseniz.

SAĞLIK 06.04.2022, 15:38 07.04.2022, 09:20
Bahar yorgunluğuna iyi gelen 10 gıda

Bahar yorgunluğunun etkisini azaltmak için dengeli ve yeterli beslemenin önemine dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, mevsim kaynaklı yorgunluğun üstesinden gelebilmek için tüketilmesini önerdiği gıdalar hakkında bilgiler verdi. İşte bahar yorgunluğuna iyi gelecek 10 gıda;

Su

Bahar yorgunluğuna karşı iyi gelecek olan besin kaynakları hakkında açıklama yapan Küçük, ilk olarak su tüketimine dikkat çekti ve şunları söyledi: "Su, insanın yaşamı açısından oksijenden sonra ilk sırada gelen en önemli kaynaktır. Su hem bir besin maddesi olarak hem de içinde bulundurduğu mineral ve bileşiklerle bünyemizdeki tüm biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesine yardımcı olur. Günde erkeklerin ortalama 3 litre, kadınların ise 2 – 2,5 litre su tüketmesi tavsiye edilir.

Yumurta

Yumurtanın anne sütünün ardından vücutta emilen en yüksek proteine sahip olduğunu söyleyen Küçük; ‘Yumurta, kaliteli ve iyi demir deposudur. Kişinin vücudunda demir eksikliğinden kaynaklı yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk gibi semptomlar varsa yumurta bu durumun ortadan kalmasında etkilidir’ dedi.

Çilek

Çileğin posa ve su oranının yüksek olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, aynı zamanda bu meyvenin tokluk hissi yaratacağını ve kan şekerini hızlı yükseltmeyeceğini açıkladı. Küçük, çileğin potasyum içerdiğinden dolayı bahar yorgunluğuna iyi geleceğini söyledi ve bu küçük meyvenin vücut direncini arttırıp bağışıklığı güçlendirdiğine dikkat çekti.

Ananas

‘Ananas, özellikle diyet yapanlara sık tavsiye ettiğimiz bir besin. Çünkü ananas iyi bir ödem atıcı. Ayrıca lifli olduğu için bağırsakların çalışmasına yardımcı olur ve uzun süre tokluk hissi sağlar. İçerdiği C vitaminin miktarı yüksektir. Yapısındaki B1 vitamini ise karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesinde rol alır.’ diyen Küçük, Kivi hakkında da şunları söyledi:

Kivi

‘Kivi, yüksek miktarda C vitamini içeren bir meyvedir. Metabolizmayı hızlandırırken kendinizi de daha zinde hissetmenizi sağlar. Demir içeriği fazla olan gıdalarla tüketildiği zaman vücudun demir emilimini daha fazla artırır. Örneğin; kahvaltıda yumurta ile beraber kivi tüketilebilir.’

Avokado

Bahar döneminde azalan vitamin ve mineral yapısını korumak için gerekli besinlerden olan Avokadonun A, B, B1, B2, B6, C, K vitaminleri ile fosfor, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi mineraller acısan zengin olduğunu belirten Küçük, şunları söyledi: ‘Avokado, omega-6 yağ asitleri içerdiği gibi omega-9 yağ asitleri açısından da zengindir. Metabolizmayı hızlandıran avokado, kilo vermeye yardımcı olur ve yağ yakımını arttırır.’

Ceviz, badem ve fındık

Ceviz, badem ve fındığın içerdiği E vitamini, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri sayesinde vücuttaki yorgunluğa karşı savaştığını söyleyen Küçük, E vitaminin bağışıklığı güçlendirdiğine de dikkat çekti.

Enginar

Enginar, karaciğer dostu diye bilinir diyen beslenme uzmanı Tuğba Küçük, ‘Enginar içerdiği Niasin, potasyum, A, C vitaminleri ve posasıyla kişinin dinamik olmasını sağlar. Ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu sayede de bahar yorgunluğuna karşı iyi ve dinamik hissetmenize katkı sağlar’ dedi.

Semizotu

Son olarak semizotu hakkında bilgi veren Küçük şunları söyledi: ‘Semizotu, omega-3 yağ asitleri açısından en zengin sebzelerden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, bahar yorgunluğuna ise iyi gelir. Semizotu, vücudumuzdaki kalsiyum ve demir depolarının dolmasına yardımcı olur. Ayrıca potasyum ve folik asit açısından zengindir. Bu yüzden de yorgunluğu önler ve bahar mevsimini daha dinamik geçirmenizi sağlar."

Yorumlar (0)