Bahar alerjisi olanlar dikkat: Tedaviyi önemseyin

Saman nezlesi veya Alejik rinite dair şikayetlerin baharın gelmesiyle beraber yükselişe geçtiğine vurgu yapan artışa Dr. Bulut, dikkat edilemediği zaman bu durumun astıma sebep olabileceğini belirtti.

SAĞLIK 16.05.2022, 09:52 16.05.2022, 12:06
Bahar alerjisi olanlar dikkat: Tedaviyi önemseyin

Havaların ısınmasıyla beraber uçuşan polenlerden ya da tozlardan dolayı astım şikayetleri yükseliş gösterdi. Halk arasında saman nezlesi ismiyle anılan alerjik rinitinin baharın gelmesiyle beraber şikayetlerinde de yükseliş yaşandı. Saman nezlesinin gelişim adına bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Fuat Bulut, özellikle çocuklara dikkat edilmesine vurgu yaptı.

Dünya üzerinde en çok görülen alerjik rahatsızlıklardan birisinin alerjik rinitinin olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Fuat Bulut, “Bu hastalığın teşhisini ve tedavisini geciktirmemek gerekiyor. Rahatsızlığın yaşanmasının belirli birkaç sebebi bulunuyor. Eğer aile geçmişinde astım veya alerjiye dair bir yaşanmışlık, pozitif alerjik deri testinin bulunması, anne sütü tüketmemiş olmak, toz akarları ve hayvan gibi kapalı alan alerjenlerinin etkisi altında kalma, emzirme aralığında belirli kilo kaybı, sigara tüketmek, sanayileşmenin artması, belirgin hayvansal yağ kullanımı. Dönemsel olarak görülen alerjik rinitte öncelikle olarak etkiler çoğunlukla çocukluk ve genç erişkin dönemde meydana gelir. Öncelikle alerjen durumlar burun yoluyla vücuda ulaşır. Daha sonrasında ise 15-30 dakika aralığında alerji durumu reaksiyon göstermeye başlar. Daha sonrasında ise yaşanan bu duruma göre vücut belirli kimyasal maddeleri salgılamaya başlar. En son olarak görülecek etki de burunda şişme, çok fazla mukus oluşması, burun tıkanıklığı ve iltihap meydana gelir.

Bahar alerjisi belirtileri

Boğazda ve burunda yanma ve kaşıntı, sık hapşırık, baş ağrısı, öksürük, burun kanaması (çocuklarda sık), burun akıntısı, kulak tıkanıklığı, gözlerde sulanma, halsizlik, burun tıkanıklığı ve göz altlarında şişliktir.

Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

Gerçekleştirilecek olan tedavide ilk hedefin etkenin olduğu alanlardan uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Fuat Bulut, “Bununla beraber yapılacak olan tedavide hastalığa ciddi yan etki oluşturmayacak bir uygulama yapılmalıdır. Alerjen durumların görüldüğü alanlardan sakınılmalı, fakat bu şekilde olan bir yere girilmek zorunda kalınırsa maske kullanımı yapılmalıdır. Polenlerin daha yaygın olduğu bahar mevsiminde pencereler çok fazla açık kalmamalıdır. Oturduğunuz odanın havanın nemi ve temizliği şarttır. Klima kullanılıyorsa filtresinin düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekli. Son olarak sigaradan kullanımı ve içenlerin yanında durulmaması gerekmektedir” şeklinde bilgi verdi.

Yorumlar (0)