Bağırsak sağlığına ne iyi gelir? İşte 8 öneri...

İnsan vücudunda her zaman iki tane beyin olduğu söylenir. Hafızamızı güçlendirmek, başarılı olmak, günlük hayatımızı kolaylaştırmak vs. gibi bir sürü eylemi gerçekleştirmek için beynimizin sağlığına dikkat ediyoruz. Peki ya ikinci beynimiz olan bağırsaklarımız için neler yapıyoruz? İşte bağırsaklarımızın sağlığını korumak için yapmamız gerekenler…

SAĞLIK 27.02.2022, 12:21 01.03.2022, 15:16 Hanife
Bağırsak sağlığına ne iyi gelir? İşte 8 öneri...

Bağırsaklar, insan bedeninin ikinci beyni konumundadırlar ve bu yüzden bağırsakların sağlıklı olması, tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Bağırsak sağlığı, sindirim sistemimizde yaşayan mikroorganizmaların dengeli ve sistematik bir şekilde yaşamasıdır. Sağlıklı bağırsaklara sahip olmak, sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak anlamına da gelmektedir.

Bağırsaklarımızda yaklaşık 100 trilyon bakteri, maya, mantar ve virüs yaşamaktadır. Bu bakteri, virüs ve mayalar bizim ‘’bağırsak floramızı- mikrobiyomumuzu’’ oluştururlar. Bağırsak florasında bu canlıların sayısı her zaman dengede olmalıdır çünkü bu canlıların bazıları sayısı azken sağlığımız için olumlu olarak önemliyken; sayıları fazlalaştığında vücudumuz için bir tehlike oluşturabilir. Bu yüzden bağırsak florasındaki denge çok önemlidir. 

İnsan bedeninde olan hücre sayısı ile aynı miktarda mikroorganizma, çoğunluğu kalın bağırsakta olmakla beraber bağırsaklarımızda yaşamaktadır. Fakat her insanın bağırsağındaki bakteriler, neredeyse o insana özgüdürler. Her insanın bağırsağındaki bakterilerin ancak %10 ila 20’si başka bir insanın bağırsağındaki bakteri ile aynıdır. Bu yüzden her insanın bağırsağındaki düzen, birbirinden farklılık göstermektedir.

Sağlıksız Bir Bağırsağa Sahip Olduğunuzu Gösteren İşaretler Nelerdir?

Karın ağrısı, ishal, kabızlık, mide bulantısı, mide rahatsızlıkları, yorgunluk, dışkıda kan görmek, şişkinlik, sebepsiz kilo değişiklikleri vs. belirtiler bağırsak hastalıklarının habercisidir. Bu belirtiler kişinin sağlıksız bir bağırsağa ve hatta daha fazlasına sahip olabileceğinin işaretçisidir. Eğer sizde bu belirtileri taşıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. 

Bağırsak sağlığını korumak için neler yapılmalıdır?

  1. Sağlıklı ve çeşitli beslenmek

 Beslenme düzeninde yiyecek çeşitliliğini arttırmak bağırsaklardaki bakteri türlerinin de artmasını sağlar. Yararlı bakteriler lifli besinlerin tüketilmesi sonucunda vücutta yer bulabilmektedirler. Bu lifli yiyeceklerin başında ise meyve, sebze ve tam tahıl ürünleri gelmektedir. Sarımsak, muz, elma, nohut ve yaban mersini ‘’bifidobakteri’’ gibi vücudumuzdaki yararlı bakterileri beslemektedir.

       2. Meyve Sebze Tüketmek 

 

Araştırmalar sonucunda lif bakımından yüksek, kırmızı et bakımından düşük olan Akdeniz diyetinin bağırsak florasına iyi geldiği bilinmektedir. Amerikan Bağırsak Araştırması (American Gut Study) ABD’de yaşayan birçok insanın mikrobiyomunu toplayarak, karşılaştırmalar yapmaktadır. Araştırmanın öncüsü olan Daniel McDonald; bugüne kadar yapılmış olan araştırmalarda, herhangi beslenme düzeninin kesinlikle iyi ya da kötü olarak söyleyemeyeceğini fakat meyve ve sebze yönünden zengin beslenen kişilerin kesinlikle daha sağlıklı mikrobiyomlara sahip olduğunu belirtmiştir. 

     3. Yeterli Su Tüketmek 

 

Bağırsağın daha kolay çalışması için kişinin günlük olarak yeterli su tüketmesi çok önemlidir. Lifli gıdalar ve kırmızı et gibi sindirimi zor olan besinlerin sindirilmesi, bağırsak sağlığı için önemli bir faktördür. Dolayısıyla kişi her gün yeterli miktarda su içmelidir.

     4. Probiyotik Tüketmek 

 

Kefir, turşu, sirke, pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir gibi mayalı besinlerin bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin gelişimi için önemli olduğu bilinmektedir. Özellikle bağırsak sağlığına iyi geldiği yönde, son yıllarda reklamlarının çok fazla yapıldığı destekleyici probiyotiklerin, uzun vadede bağırsaklardaki bakteri çeşitliliğini arttırdığına yönelik kesin sonuçlar bulunmamaktadır. Bu probiyotiklerin yaşlı insanlarda ve küçük çocuklarda meydana gelen bağırsak ve mide problemlerine iyi geldiği tespit edilmiştir. 

     5. Şeker ve Şekerli Gıdalar Tüketimine Dikkat Etmek

Çok fazla şeker tüketildiğinde bağırsaktaki zararlı bakteriler artabilmekte ve bu da bağırsakta yaşayan canlıların dengesiz olarak artmasına ya da azalmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda şeker ve yağ bakımından yüksek olan besinler bağırsak florasının dengesini bozmakla kalmayıp kişinin davranışsal ve bilişsel fonksiyonlarını da etkileyebilmektedir. Bu sebeple yüksek oranda şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durmak bağırsak mikrobiyomunun sağlığını ve dengesini koruyacaktır. 

     6. Stresten Uzak Durmak

 

 Kısa süreli stres bile olsa, bağırsaktaki faaliyetlerin dengesi, stresle başa çıkılamayan dönemlerde bozulmaktadır. Özellikle ruhsal olarak bozukluklar yaşanılan günlerde çok fazla ya da çok az yemek, stresle birleşerek bağırsak florasının dengesini bozmaktadır. 

     7. Düzenli Uyku 

 

 Düzenli ve kaliteli uyku, kişinin ruh halini iyileştirdiği gibi bağırsak sağlığını da iyileştiren bir faktördür. Bu yüzden her gün belirli saatler içerisinde uyuyup uyanmak, bağırsak için de düzenleyici bir etkiye sahiptir. 

     8. Sigara İçmemek 

 

 Sigara içmek, kalp ve akciğer sağlığı için önemli bir tehdit unsuru olmakla beraber bağırsak sağlığını da olumsuz olarak etkiler. 16 yılda tamamlanan bir araştırma sonucunda, sigaranın bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaları azaltıp, zararlı olanları arttırdığı ve bunun neticesinde de bağırsak florasını değiştirdiği bulunmuştur. Dolayısıyla kişi sigara içmeyerek, kanser riskini azaltmanın yanında bağırsak sağlığını da korur.


"Dışkı Nakli" Yapıldığını Biliyor muydunuz?


 
Her ne kadar kulağa itici bir fikir gibi gelse de bağırsaktaki bakterilerin çeşitliliğini artırmak için bulunmuş olan en kesin çözüm, dışkı naklidir. Bu nakilde, bağırsak florası yani mikrobiyomu yararlı bakteriler bakımından zengin olan kişilerin dışkılarından alınan örnekler, genel bir hastalık testinden geçmek kaydıyla alıcı kişiye nakledilmektedir. Nakil işlemi; direkt olarak kalın bağırsağa ya da alıcının burnuna bağlı olan bir tüp yardımıyla yapılmaktadır. Tabi bu işlem özellikle bağırsaktaki bakterilerin enfeksiyonu sebebiyle ciddi anlamda ishal sorunu yaşayan insanlar için hayat kurtarıcı bir işlemdir.

Doğrudan dışkı naklini istemeyenler için ayrıca bir alternatif de bulunmaktadır. Dışkı örneği dondurulup kurutulduktan sonra, mide asitine dayanıklı kapsüllerin içerisine konularak küçük birer hap haline getirilmektedir ve bu kapsül kalın bağırsakta çözünerek kişinin bağırsağının yararlı bakterilerin oluşup çoğalması için uygun bir ortamın oluşmasını sağlamaktadır. 

HABERNEDİYOR.COM l NERMİN SEKMEN - ÖZEL HABER

Yorumlar (1)
Ramazan Sekmen Em.Öğr. 2 yıl önce
Çok güzel bir araştırma emeği geçen herkesi kutluyorum.