Bacak bacak üstüne atınca bakın ne oluyor?

Bacak bacak üstüne atmak pahalıya mal oluyor... Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, bacak bacak üstüne atmanın sinir sıkışmasına neden olduğunu belirterek, mümkün olduğu kadar bu oturma tarzının kullanılmaması gerektiğini söyledi.

SAĞLIK 12.12.2019, 13:37
Bacak bacak üstüne atınca bakın ne oluyor?

Özellikle klinik hastalarda görülen varise ve sinir hasarına yol açtığı için bacak bacak üstüne atmanın, sinir sıkışmalarına neden olduğunu belirten Operatör Doktor Kerem Bıkmaz, "Çünkü bacak bacak üstüne atıldığında dizin arkasında bulunan ve bacakların alt kısmı ile ayaklarda hissi sağlayan peroneal sinir üzerine ciddi bir baskı uygulanır. Bacak bacak üstüne atmak, uzun saatler yerde bağdaş kurarak oturmak gibi bu tarz alışkanlıklar uzun dönemde sinir hasarına sebep olmaktadır.” uyarısında bulundu.

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, sinirlerin sıkışmasına sebep olan etkenler ve sinir sıkışması emareleri hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Sinir sıkışmaları; belirli bir bölgedeki kırıklar, duruş bozuklukları, sinirlerin aşırı kullanımı, özellikle şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, gebelik gibi durumlarda daha çok rastlanmaktadır. Baskı altında kalan sinir normal görevini yerine getiremez ve ağrı yada sancı gibi çeşitli rahatsızlıklar şeklinde vücutta kendini göstermektedir."

Sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz "sinir sıkışması belirtileri nelerdir?" sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Sinir sıkışmasıbelirtileri; genellikle geceleri artan ağrılar, belirli bir bölgede uyuşma hissi ya da karıncalanma hissi, duyu kaybı, belirli bölgelerde hassasiyet kayıpları ve his kayıpları, ilerleyen dönemde ise kas güçsüzlüğü ve hareket güçlüğü şeklinde kendini göstermektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı vücutta kendini gösteriyorsa dikkat edilmeli ve bir uzmana başvurulmalıdır."

Şikâyet sonucu uzman hekime başvurulduğunda hekim tarafından yapılan muayene sonucunun, tanıda çok önemli olduğunu belirten Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Uzman hekim gerekli görürse elektro fizyolojik incelemelere gerek duyacaktır. Uzman hekim tarafından doğru bir muayene ile sinir sıkışmasından şüphelenilir ve gerekirse hastadan Elektromiyografi (EMG) tetkiki istenir. EMG (Elektromiyografi) yapılarak sinir sıkışmasının kesin tanısı konulur ve sıkışmanın hangi sinirde olduğu ve sıkışmanın şiddeti tespit edilir. Hastanın klinik durumu ve Elektromiyografi sonucu hasta üzerinde tedavinin nasıl yapılacağını ve genel tedavi metodunu gösterir. Bu bahsettiklerimizin dışında sıkışmalar ileri düzeyde olursa cerrahi tedavi maalesef kaçınılmaz hâle gelecektir. Fakat hafif ya da orta düzeyde sinir sıkışmalarında doktorun ortaya koyacağı bir tedavi planıyla hasta üzerinde tedaviye başlanır.”

Yorumlar (0)