B3 vitamini takviyesinde büyük tehlike

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırmada, B3 vitamini takviyesinin meme kanserine ve beyin metastazına sebep olabileceği ortaya çıktı.

SAĞLIK 16.11.2022, 01:32 16.11.2022, 17:34
B3 vitamini takviyesinde büyük tehlike

Missouri Üniversitesi'nde görev yapan araştırma ekibince 'nikotinamid ribozit' ismi verilen ve B3 vitamini formu olan besin takviyelerinin insan vücudunda nasıl reaksiyon gösterdiğine ilişkin çalışma gerçekleştirildi.

Daha evvelki bilimsel araştırmalar, bu besin takviyelerinin nörolojik, metabolik ve kardiyovasküler hususlarda yarar sağladığının altını çizerken, son araştırmada ise B3 vitamini takviyesinin meme kanseri ve beyin metastazı gibi rahatsızlıkların riskini artırabileceği gözlemlendi. ​​​​​

Bahse konu araştırmada, B3 vitamini formunun gerçek zamanlı ölçümüne olanak veren çok hassas biyolüminesan görüntülemeye dayanan bir tekniğe başvuruldu. Bu teknik sayesinde ışık vasıtasıyla nikotinamid ribozit tespiti gerçekleştirildi.

"İnsanlar yararlı olduğunu varsayıyor"

Söz konusu üniversiteden Elena Goun liderliğindeki ekip, yüksek nikotinamid ribozit seviyelerinin meme kanseri riskini daha da artırmakla kalmayıp, kanserin diğer organlara yayılım göstermesine veyahut beyne yayılmasına yol açabileceğini keşfetti.

Goun, "Bazı bireyler otomatik olarak vitaminleri ve takviyeleri sağlık açısından yararlı olduğunu varsayarak kullanıyor fakat bunların gerçek işlevine ilişkin çok az şey biliniyor." dedi ve bu araştırmayı bilgi eksikliğinden ötürü yaptıklarını ifade etti.

Goun, araştırmanın ilerleyen yıllarda kemoterapi gibi kanser tedavilerini geliştirmek için yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)