Avrupa’yı 'hayalet aşı' korkusu sardı

AB'de aşı uygulamalarındaki aksamaları fırsat bilen dolandırıcıların 900 milyon doz sahte koronavirüs aşısı satmak için girişimde bulunduğu anlaşıldı.

SAĞLIK 27.02.2021, 23:58
Avrupa’yı 'hayalet aşı' korkusu sardı

OLAF (AB Sahtecilikle Mücadele Ajansı), bazı AB (Avrupa Birliği) mensubu ülkelerin aracılarla iletişime geçtiğini duyurdu. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz hafta, AB'nin aşılara ilişkin çok sayıda dolandırıcılık ve dolandırıcılık girişimleri ile karşı karşıya olduğunu duyurmuş ve üye devletleri karaborsadan aşı almamaları hususunda uyararak, AB’nin söz konusu durumla mücadelede bulunacağını açıklamıştı. OLAF, daha evvel dolandırıcıların aşı tekliflerine yönelik bir soruşturma başlatmış ve bunların çok sayıda farklı formuyla zaten karşılaşılmış durumda olduğunu belirtmişti.

AB endişeli

OLAF, dolandırıcıların AB’ye kanunsuz yoldan ithal edilmiş olan aşıları satmaya çalışabileceğini kaydederek, “Aşıların ilk numuneleri kaliteli olabilir. Bu yolla güven kazanarak ilk avans ödemelerini alan dolandırıcılar, ikinci teslimatta sahte aşılar satarak ortadan kaybolabilir.” diyerek üye devletleri dikkatli olmaları hususunda uyardı. AB, COVID-19 aşılarını toplu bir şekilde satın alıyor fakat üye ülkelerin, Avrupa Komisyonu tarafından istişare edilen anlaşmalarla ters düşmemeleri durumunda kendi başlarına anlaşma imzalamalarına da müsaade ediyor. Bu durum da dolandırıcıların istismarına olanak sağlıyor. İsmini vermek istemeyen bir yetkili, AB’nin 'hayalet' aşılar hususunda giderek daha fazla endişe duyduğunu dile getirdi. Bir başka yetkili isim ise, “Hiç kimsenin bu şişelerde gerçekte ne olduğu hakkında herhangi bir fikri yok. Yan etkileri hususu ise çok ciddi bir sorun.” dedi.

Yorumlar (0)