Avrupa’da yeni salgın! ABD’ye de sıçradı

İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki çocuklarda hepatit virüsü görülmeye başladı. Bulaşma sebebi henüz tespit edilemeyen salgın, ABD’ye de sıçradı. 

SAĞLIK 20.04.2022, 10:16
Avrupa’da yeni salgın! ABD’ye de sıçradı

Salgın ile ilgili verileri paylaşan İngiltere, şuana kadar ülke genelindeki 74 çocukta hepatit virüsü tespit edildiğini duyurdu. Salgının hız kazanması ile birlikte Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi de bir açıklama paylaştı. Yapılan açıklamada, bu virüsün sadece İngiltere’de değil, aynı zamanda İspanya, Danimarka, Hollanda ve İrlanda’daki çok sayıda çocukta da görüldüğü duyuruldu. 

Adenovirüs olarak adlandırılıyor, üst solunum yolunu tahrip ediyor

İngiltere, ülkede hepatit virüsü taşıyan çocuk sayısını 74 olarak açıklarken, listede ismi geçen diğer ülkelerden bu konuyla ilgili herhangi bir rakam paylaşılmadı. Avrupa’da korku yaratan bu salgın, ABD’ye de sıçradı. Ülkenin Alabama bölgesinde yaşları 1 ile 6 arasında değişen toplam 9 çocukta bu virüsün aynısı tespit edildi. Adenovirüs olarak adlandırılan bu türün üst solunum yolunu tahrip ettiği vurgulandı. 

Dünya Sağlık Örgütü çalışmalarına hız verecek

Pek çok ülkede görülmeye başlayan hepatit vakalarının nasıl ve neden yayıldığı ise henüz tespit edilemedi. Endişe yaratan gelişme ile ilgili ECDC ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaklaşa çalışmalar yürüttüğü açıklanarak, durumu bir an önce kontrol altına alabilmek için ilgili araştırmalara hız verileceği duyuruldu. 

İngiltere ve İskoçya’da peş peşe yeni vakalar çıktı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaklaşık 4 gün önce yapılan bilgilendirmede, İngiltere’deki 74 vakada görülen hepatit virüsü için ‘çıkış sebebi tespit edilemeyen virüs’ ifadeleri kullanılmıştı. Nisan ayının başlarında İskoçya’da da 10 yaşın altında bulunan toplam 10 çocukta ağır seviyede hepatit rahatsızlığı görüldü. Yine aynı dönemde İngiltere’de bu virüsü taşıyan çocuk hasta sayısı 74’e kadar tırmandı. 

Yaklaşık 1 aydır hastalıkla mücadele eden vakalar var

Hepatit virüsü taşıyan vakaların şikâyetleri ise uzun bir süredir devam ediyor. Yaklaşık 1 aydır ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklarla boğuşan çocukların, ten renkleri ise sararıyor. Bazı vakalarda ise rahatsızlığın ilerlemesi sonucu ağır seviyede karaciğer iltihabı görüldüğü ve karaciğer nakli uygulanarak tedavi edildiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. 

Çoğu vakanın neden rahatsızlandığı hala tespit edilemedi

İngiltere’den konuyla ilgili yapılan bir diğer bilgilendirmede, hepatit virüsü görülen bir çocuğa bu hastalığın temas yoluyla bulaştığı belirtildi. Ülkedeki diğer vakalara bu virüsün nereden ve nasıl bulaştığı ise hala bilinemiyor. 

Uzmanlar, hızla yayılan salgını ‘gizemli’ olarak tanımlıyor

Avrupa’da panik yaratan yeni salgın bazı uzmanlar tarafından şimdiden ‘gizemli’ ve ‘belirsiz’ olarak adlandırılmaya başlandı. Bu söylemler, dünya genelindeki paniği de arttırdı. Kovid-19’un ardından ikinci bir salgın tehdidi daha dillendirilmeye başlanırken, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm küresel ve yerel birimler bu konudaki incelemelerine hız verdi. 

Kovid-19 ve hepatit virüsü arasında bağlantı olabilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü, hepatit virüsü teşhisi konulan bazı hastalarda aynı zamanda Kovid-19’un da görüldüğünü açıkladı. Kovid-19 ve hepatit virüsü arasında bir bağlantının olup olmadığı merak uyandırırken, bu konunun kesinleşmesi için hastaların genetik nitelendirmeye sevk edilmesi gerektiği belirtildi. Koronavirüs, dünyada ilk yayılmaya başladığı dönemde, ‘gizemli akciğer hastalığı’ olarak adlandırılıyordu. 

Yorumlar (0)